Ženama dozvoljen odlazak na stadione u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija će početkom 2018. godine prvi put dozvoliti i ženama ulazak na tri sportska stadiona.

Saudijska Arabija će početkom 2018. godine prvi put dozvoliti i ženama ulazak na tri sportska stadiona, saopćile su saudijske vlasti.

“Počele su pripreme kako bi tri stadiona u Rijadu, Džedi i Damanu bila spremna primiti porodice početkom 2018. godine”, saopćila je na Twitteru Generalna uprava za sport Saudijske Arabije, prenosi AFP.

Ovim značajnim potezom će pristup stadionima, koji je do sada bio dozvoljen samo muškarcima, biti omogućen i ženama, u sastavu porodica, prenosi Tanjug.

Saudijska Arabija promijenila je u septembru dugogodišnje pravilo i objavila kako će dozvoliti ženama da voze automobile.

Kraljevski dekret

Prema kraljevskom dekretu, koji je potpisao kralj Salman bin Abdulaziz, ova naredba odmah stupa na snagu, ali trebaju mjeseci za njeno provođenje, objavila je tada novinska agencija SPA.

Komitet ministara na visokom nivou uspostavljen je kako bi ustanovio kako će se ova naredba provoditi.

Dekret će biti proveden između 23. i 24. juna naredne godine, u skladu s islamskim kalendarom.

Prema dekretu, ženama se dozvoljava vožnja automobila “u skladu s islamskim zakonima”.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.