ZBOG OVOGA STE GOJAZNI: 7 mogućih simptoma veoma opasnog poremećaja hormona kod oba pola

Hormoni su tu da budu neka vrsta hemijskih pismonoša. Endokrine žlijezde ih luče, a oni preko našeg krvotoka šalju informacije tkivima i organima šta da rade. Pomažu u normalnom funkcionisanju većih procesa našeg tijela, uključujući metabolizam i moć reprodukcije.

Kada vam doktori kažu da imate hormonalni disbalans, to znači da imate previše ili premalo nekog hormona. Čak i sićušne promjene imaju ogromne posljedice na naša tijela. Možete ih shvatiti i kao neku vrstu recepta. Kroz naše tijelo jure estrogen, progesteron, testosteron, kortizol, insulin, serotonin, i ostali hormone za koje nikada niste ni čuli. Ako dodate previše ili premalo nekog sastojka na kraju imate totalni različit product. Iako nivoi nekih hormona prirodno fluktuiraju tokom različitih perioda u životu, i takvo ponašanje može biti i rezultat starenja, neke druge promjene koje se dese znače da vam endokrine žlijezde ne prave dobar recept.

A vjerujte, jedno vuče druge i ti nivoi hormona se vrlo teško vraćaju na početno stanje. Kod muškaraca na primjer, povećanje estrogena dovodi do naglog povećanja težine. Estrogen se krije u masnoćama tako da se sve više povećava nivo estrogena sa povećanjem masnoća, a i masnoće u tijelu se lakše dodaju kada je nivo estrogena viši od normalnog.

A kada se nivo nekog od hormona u organizmu poremeti, trpe i tijelo i psiha. Evo nekih od simptoma.

Nesanica

5c6a21b2cd35c

Ako teže zaspite uveče ili ako se budite u toku noći, to može značiti i da imate poremećene nivoe hormona. Kod žena se to dešava jer imaju manje progesterona, a kod muškaraca se to dešava zbog nižeg nivoa testosterona. Kod žena se ovaj simptom može javiti i u toku menopauze.

Ovakve simptome najčešće trpe ljudi stariji od 50 godina, mada se dešava i mlađim osobama. Postoje preparati koji bi trebali da regulišu nivoe ovih hormona i da riješe problem.

Promjene u libidu

5c6a21e83998e

Intimni život muškaraca i žena može da trpi zbog ovakvog poremećaja. Kod muškaraca je ovo problem nedostatka testosterona, a kod žena manjak estrogena. Žene u menopauzi takođe moraju da trpe i bolove u grudima i bolove u toku odnosa baš zbog ovog manjka estrogena. Ovo se može riješiti dobrom ishranom koja će dovesti do povećanja estrogena. Tu, naravno pomažu lijekovi i suplementi. Muškarci, sa druge strane mogu pomoći sami sebi vježbanjem, tj. povećanjem mišićne mase. Što više mišića, više testosterona.

Loše pamćenje

5c6a21b7bc563

Nekada vam se desi da ne možete da se sjetite gdje ste ostavili daljinski ili za šta su vas poslali u prodavnicu? Ovde je krivac nizak nivo estrogena. A teško prisjećanje i “sjećanje kroz maglu” može biti prouzrokovano niskim nivoom kortizola. Ovo se dešava zbog stresa.

Loše varenje

5c6a21afcbe3d

Nizak nivo hormona koji se zove serotonin obično izaziva “sindrom lijenih crijeva”. Kod žena je obično PMS kriv za velike oscilacije u nivoima hormona estrogena i progesterone. I nizak nivo gore pomenutog kortizola može takođe prouzrokovati problem sa crijevima.

Loš apetit

Loš san, tj. manjak istog, je obično jedan od uzroka za nenormalno povećanje apetita. Kod apetita inače imamo 3 vrste hormona koje ga kontrolišu. Grelin je hormone zbog kojeg više jedemo, a leptin i oksintomodulin nam govore da smo siti ili da nismo gladni. Kada ne spavate dovoljno nivo grelina raste i zato ste stalno gladni. To znači da vas umor u stvari čini debelim.

Nagle promjene u raspoloženju

Primijetili ste da žene stalno menjaju raspoloženje u period prije menstruacije ili u toku menopauze. To su dva perioda kada se u ženi dešavaju ogromne hormonalne promjene. Višak estrogena mijenja to raspoloženje, a anksioznost i depresija su rezultati niskog nivoa progesterona i estrogena.

Dobijanje na težini

Ako ste žena, a neobjašnjivo ste počeli da se debljate, to može značiti da vam je nivo progesterona izuzetno nizak, a nivo estrogena povećan. Kod muškaraca je takođe nivo estrogena krivac za dobijanje na težini, a gubitak težine obično znači nedostatak testosterona.

Da bi ste bili zdravi morate da poštujete svoje tijelo. Nemojte da ga izazivate već mu pružite redovan san, dobru ishranu, dosta zdrave fizičke aktivnosti, a ako upadnete u problem, konsultujte i ljekara. Postoje određeni suplementi koji su napravljeni od kombinacije raznih biljaka koje možete pronaći u prirodi, a koji vam mogu pomoći u produkciji hormona.