Zbog ilegalnih migranata pojačane kontrole teretnih vozila koja ulaze u BiH.

Službenici Granične policije BiH u ponedjeljak su u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Izačić u ilegalnom prelasku državne granice otkrili dvojicu državljana Libije.

Ilegalni migranti, koji su iz BiH pokušali ući u Hrvatsku, predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, saopćila je Granična policija BiH.

Isti dan su pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili dvojicu ilegalnih migranata prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj u teretnom motornom vozilu moldavskih registarskih tablica. Službenici su, skinuvši neoštećenu carinsku plombu stavljenu u Rumuniji u kamionu, kojim se prevozilo vino iz Moldavije u BiH, pronašli skrivene državljane Afganistana. Ilegalni migranti, od kojih je jedan maloljetnik, dobrog općeg stanja predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima.

Granična policija BiH je zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, uvela privremenu mjeru pojačane kontrole i obveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz R. Srbije i Crne Gore.

U ilegalnom prelasku državne granice u prvih devet mjeseci 2017. godine otkrivena su 382 stranca. U odnosu na isto razdoblje 2016., povećan je broj pokušaja i ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika koji pokušavaju koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU.

Najveći broj otkrivenih ilegalnih migranata državljani su Afganistana (72), Pakistana (65), Turske (40), Sirije (39) i Alžira (38), a otkriveno je i 28 osoba s područja Kosova. Ilegalne migrante najčešće su otkrivali pripadnici jedinica Trebinje, Višegrad, Bijeljina i Izačić.

izvor: avaz.ba

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.