Zatvorena fabrika pomfrita “Srebreničanka” u Srebrenici, poljoprivrednici prevareni!

Fabrika za proizvodnju pomfrita i drugih proizvoda od krompira “Srebreničanka” obustavila je proizvodnju, prenosi Faktor.

Desetak kooperanata, proizvođača krompira, koji imaju ugovorene količine za isporuku sada su došli u situaciju da ne znaju šta će sa svojim proizvodima, jer fabrika ne želi da ih otkupi. U međuvremenu, kako je najavljeno, u fabrici slijedi promjena vlasničke strukture, kao i restrukturiranje linije proizvodnje.

Srebrenički poljoprivrednici su prevareni. Iako imaju ugovore o plasmanu krompira, dovedeni su u situaciju da njihov proizvod propada.

“Oni su nas ostavili na cjedilu. Imali smo ugovor u kojem je definisna cijena od 35 feninga po kilogramu krompira i obaveza otkupa ukupnih količina. Јa sam proizveo šest tona i sada ne znam šta da radim s tim”, kazao je proizvođač Milan Rankić iz sela Brežani.

U istoj situaciji je i Almir Mašić koji živi od poljoprivrede. Kaže da je prevaren za blizu 8.000 KM.

“Čipsara nas je slagala. Rekli su da će otkupiti krompir po 35 feninga, ali od toga nema ništa”, kaže Mašić.

Zatvorena fabrika pomfrita “Srebreničanka” u Srebrenici, poljoprivrednici prevareni! 1Iz menadžmenta ove kompanije novinari nisu dobili odgovor zašto su proizvođači ostavljeni na cjedilu i kakva je sudbina fabrike, javlja RTRS.

Fabrika za proizvodnju pomfrita i drugih proizvoda, popularna Čipsara, azerbejdžanska je investicija vrijedna oko osam miliona KM. Fabrika je na investiciono-razvojnoj konferenciji održanoj u novembru 2015. godine najavljena kao srebrenički privredni bum. Samo dvije godine kasnije, za sada je pod katancem.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.