Zašto Asmir Begović ne brani u Bournemouthu?

Asmir Begović je izgubio prvo mjesto golmana u ekipi Bournemoutha i već četvrtu utakmicu zaredom je proveo na klupi.

Pojavilo se mnogo spekulacija u britanskim medijima o tome zašto je Begović odjednom završio na klupi pa je menadžer Bournemoutha Eddie Howe odlučio da pojasni situaciju.

On je izjavio da je odluka da Artur Boruc preuzme ulogu prvog golmana od bh. reprezentativca rezultat dobrog rada Boruca na treninzima, a ne loše forme Asmira Begovića.

Detaljna statistika stranice whoscored analizira učinak ova dva golmana.

Begović je u posljednje četiri utakmice prije nego što se preselio na klupu primio 14 golova i imao prosječnu ocjenu od 5.5.

Bh. reprezentativac je imao najlošiju ocjenu u decembru protiv Liverpoola kada je Bournemouth poražen sa 4:0, a Begović je dobio ocjenu 4.4.

Otkada je Boruc preuzeo ulogu prvog golmana od četiri utakmice u dvije je uspio sačuvati svoju mrežu, a primio je ukupno 5 golova i imao prosječnu ocjenu od 7.0.

Begović i trener Howe u sukobu?

Ipak, i pored podrške koju je pružio menadžer Bournemoutha Asmiru Begoviću, jedan tabloid je nedavno donio priču da su Howe i Begović imali žestoku raspravu jer je bh. reprezentativac bio nesretan sa najnovijom odlukom svog menadžera. Insajder iz kluba je rekao da to nije bilo ništa osim uobičajenog razgovora između trenera i igrača, ali sumnja ipak ostaje.

Uoči utakmice prošlog kola protiv Liverpoola novinari su upitali Hovea o tome kakva je budućnost Asmira Begovića u Bournemouthu.

“To će odlučiti Begović, a ne ja. Ja ga poštujem i kao osobu i kao golmana”, rekao je Hove.

“Nije bilo nikakvog sukoba, samo običan razgovor i ja sam vrlo sretan s Asmirom. On odlično trenira i to je sada najvažnije. To su normalne stvari u svakom klubu, imao sam dosta razgovora sa igračima koji nisu bili zadovoljni zato što ne igraju”, dodao je menadžer Bournemoutha.

Bournemouth će 23. februara igrati svoju iduću utakmicu Premier lige protiv Wolvesa, a s obzirom na trenutnu situaciju vjerovatno ćemo i u toj utakmici gledati Begovića na klupi.