Volonteri Emmausovog kampa i ove godine očistili kompleks u Potočarima

Više od sedamdeset volontera, učesnika 13. EMMAUS - Međunarodnog omladinskog radnog kampa danas su očistili Memorijalni kompleks u Potočarima. Nakon što su gotovo svi gosti napustili prostor kompleksa, vrijedni volonteri obišli su svaki njegov dio, i pokupili smeće koje su zatekli.

Prva aktivnost koju volonteri, obavljaju u sklopu radnih aktivnosti već 13. godinu jeste čišćenje Memorijalnog centra i cjelokupnog područja oko spomen sobe te hale nekadašnje Fabrike akumulatora. Ovu aktivnost volonteri iz cijelog svijeta već godinama obavljaju kako bi pokazali prije svega društvenu odgovornost a onda i poštovanje prema žrtvama genocida. Žele da pošalju svima poruku da se Srebrenica nikada ne zaboravlja i da se žrtve pamte.

Pored ove aktivnosti u toku kampa koji traje od 10-24. jula volonteri će učestvovati u izgradnji Ambulante u Potočarima, unutrašnjem uređenju kuća i okućnica za korisnice projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, podjeli obroka za socijalno ugroženo stanovništvo na području Srebrenice i Bratunca, u okviru projekta “Jedan obrok dnevno”, pružanju pomoći u rekonstrukciji Centra za mlade “Pivnica” u Srebrenici te mnogobrojne druge zabavne i edukativne aktivnosti.