USA: Eksplozija na Manhattanu, Akayed Ullah pokušao izvršiti teroristički napad

Zbog incidenta je došlo do kašnjenja vozova koji saobraćaju ispod autobuskog terminala.

Najmanje jedan čovek je u pritvoru nakon eksplozije na glavnoj tranzitnoj stanici u centralnom Manhattanu, što su zvaničnici Njujorka nazvali “pokušaj terorističkog napada”.

Portparol NYPD-a rekao je Al Jazeeri da se eksplozija dogodila rano u ponedjeljak ujutru na području autobuskog terminala Port Authority, blizu 42. ulice i 8. avenije, koja je takođe blizu Times Squarea.

Prema zvaničnicima, najmanje četiri osobe, uključujući i osumnjičenog, su pretrpjele povrede koje nisu opasne po život.

Osumnjičeni, kojeg je policija identificirala je 27-godišnjak Akayed Ullah, “namerno je detonirao” improvizovan niskotaktni eksplozivni uređaj koji je nosio, izvještavaju novinari.

Dodali su da je “uređaj zasnovan na cijev-bombi i bio je pričvršćen na osumnjičenoj osobi sa zip-vezicama.”.

Gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio rekao je novinarima da je “to bio pokušaj terorističkog napada”.

Dodao je da u ovom trenutku nema “dodatnih poznatih incidenata” i “nema dodatnih poznatih aktivnosti”.

“Mi ćemo sačekati potpunu istragu … ali u ovom trenutku znamo samo jednu osobu … koja je bila neuspješna u svojim ciljevima”.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.