U BiH nerealno visoke cijene proizvoda u trgovinama, i po deset puta više nego u EU

Dok građani tragaju za nižim cijenama i prate akcije u trgovinama, iz udruga potrošača podsjećaju na činjenicu da su cijene osnovnih životnih namirnica u daleko razvijenijim zemljama niže nego u BiH. Potrošačka korpa u BiH među najskupljima je u Europi u odnosu na zaradu građana. Razlog viših cijena su marže koje, prema tvrdnjama upućenih u BiH, na neke proizvode iznose i 100 posto. Marže u BiH su ograničene jedino na osnovne životne namirnice poput ulja, brašna, kruha, soli, šećera… na maksimalnih osam posto u veleprodaji odnosno deset posto u maloprodaji.

Nerazmjer plaća i cijena

Na ostale prehrambene proizvode marže, kako su EuroBlicu potvrdili sami trgovci, iznose od 15 do 25 posto, dok se, primjera radi, u europskim zemljama marže na hranu kreću od jedan do najviše pet posto. Usporedbe radi, stanovnik, primjerice, Njemačke, gdje minimalna plaća iznosi blizu 4000 KM, litru mlijeka u prosjeku plaća oko jednu marku, a u BiH, gdje je prosječna plaća tri i pol puta manja, oko 1,5 KM…piše Večernji list

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.