Twitter zabranio reklame sa naloga ruskih medija

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova tvrde da je ta odluka još jedan agresivan korak u cilju ometanja rada ruskih medija u SAD-u

Društvena mreža Twitter donijela je odluku o zabrani reklama sa naloga ruskih medija RT i Sputnik kao odgovor na, kako se navodi, nalaze američkih obavještajnih službi da su ti mediji pokušali da šire lažne informacije tokom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine.

Twitter je saopćio da je odluka donijeta u okviru “stalne posvećenosti da pomognemo u zaštiti integriteta iskustva korisnika na Twitteru”.

Iz kompanije, čije je sjedište u San Franciscu, poručuju da će odluka stupiti na snagu odmah, prenio je AFP.

Twitter je poručio da će donirati, kako se procjenjuje, 1,9 miliona dolara koje je dobio od navedenih ruskih medija od 2011. godine kako bi “podržao istraživanja spolja o upotrebi Twittera u građanskom angažovanju i izborima”.

Napad na slobodu govora

S druge strane, iz Rusije najavljuju odgovor na odluku Twittera uz ocjenu da se tim potezom krše međunarodni i nacionalni zakoni o slobodi govora, javila je novinska agencija RIA, a prenosi Reuters.

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova tvrde da je ta odluka još jedan agresivan korak u cilju ometanja rada ruskih medija u SAD-u i rezultat pritiska američkih obavještajnih agencija.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.