Traži se jača borba internetskih divova protiv ekstremizma

Svjetski ekonomski forum pojačao pritisak na kompanije Twitter i Facebook da uklone nasilne sadržaje.

Američki tehnološki giganti Facebook i Twitter moraju se mnogo agresivnije boriti protiv ekstremizma i političkih dezinformacija na internetu ukoliko žele izbjeći reakciju vlada, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, javlja Reuters u ponedjeljak.

Studija švicarske neprofitne organizacije dodatno je pojačala pritisak na vlasnike društvenih mreža da uklone nasilne sadržaje, poput objava oružane grupe Islamska država Irak i Levant i spriječe zloupotrebu od strane navodnih ruskih propagandista.

Predstavnici ovih kompanija, uz Google, narednih će dana svjedočiti pred tri komiteta američkog Kongresa, a u vezi s istragom u navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine.

Njemački plan

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma upozorava kompanije kako će, ukoliko same ne poduzmu mjere, vlade država biti primorane na akcije koje bi mnogi protumačili kao ograničavanje slobode izražavanja.

Preporučuje se kompanijama da provode detaljnije interne revizije o tome kako se njihove usluge mogu zloupotrijebiti te da se sadržaj više kontrolira “ljudski”, umjesto automatski.

Parlament Njemačke u junu je odobrio plan kažnjavanja društvenih mreža na internetu do 50 miliona eura ukoliko ne uspiju čim prije ukloniti uvredljive sadržaje, a navodi se kako bi ovaj zakon mogao biti polazna tačka i za druge države, navode Reuters.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.