Teleskop Hubble otkrio zvijezdu udaljenu devet milijardi svjetlosnih godina

Ustanovljeno je da je riječ o najudaljenijoj pojedinačnoj zvijezdi ikad zabilježenoj

Hubble, teleskop Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), zabilježio je zvijezdu devet milijardi svjetlosnih godina udaljenu od Zemlje.

Naučnici NASA-e su tokom istraživanja supernove, kada su primijetili svjetlo za koje su naknadno ustanovili da je riječ o zasebnoj zvijezdi.

Ustanovljeno je da je riječ o najudaljenijoj pojedinačnoj zvijezdi ikad zabilježenoj. Obično je nemoguće zabilježiti zvijezde udaljenije od 100 miliona svjetlosnih godina, čak i korištenjem najjačih teleskopa.

Naučnici ističu kako je moguće vidjeti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izlovane zvijezde na toj udaljenosti je jedinstveno.

Naučni tim je predvodio Patrick Kelly, astronom s Univerziteta u Minnesoti.

”Možete vidjeti pojedinačne galaksije, ali ova zvijezda je barem 100 puta udaljenija od sljedeće pojedinačne zvijezde koju možemo analizirati“, kazao je Kelly.

Ovaj plavi superdiv nazvan je ”Ikar” po istoimenom liku iz grčke mitologije čija su se, prema legendi, krila otopila jer se previše približio Suncu.

Kelly je dodao kako su zvijezdu primijetili prilikom istraživanja supernove koju je otkrio 2014. godine.

Pretpostavlja se da će NASA-in modernije opremljeni teleskop James Webb, koji bi u svemir trebao biti poslan 2020. godine, omogućiti detaljnije istraživanje zvijezda na toj udaljenosti.

Teleskop Hubble je projekt nastao saradnjom NASA-e s Evropskom svemirskom agencijom, a lansiran je 1990. godine.