Srbin se zaposlio u Njemačkoj i sve otkrio: “Zarađuje se 4000 eura, ne mora se znati jezik, iznajmljujem stan i ne vraćam se”

Većina osoba će otići u inostranstvo kako bi se bi obezbijedila što bolji život. Mnogi se tako odlučuju na Njemačku. Tamo imate brojne prilike za zaposlenje i uslovi su dosta bolji.

Imajte na umu da vam možda na početku neće biti sve lagano, ali kasnije ćete se snaći. Plate su veće, ali su i troškovi veći. Na to morate biti spremni. Možete se zaposliti u brojnim sferama, ali je potrebno da imate određene kvalifikacije.

Ne zaboravite ni znanje jezika jer, ako želite bolju poziciju, onda vam i to igra veliku ulogu. Tamo ima dosta pogodnosti, tako djeca ljudi iz BiH, Srbije i sl koji žive i rade tamo dobijaju dječiji dodatak od oko 300 eura mjesečno.

Što se plata tiče, najmanja je oko 1 400 eura, a vozači zarađuju i oko 4 000 eura mjesečno. Medicinske sestre zarađuju preko 2000 eura. Manje plate su vezane za one u poljoprivredi.

Tamo i studenti čako dolaze do zaposlenja. Tako Tomislav Đurić (26) studira menadžment, a radi i u fabrici gdje se pakuju kozmetičke ambalaže. Kao student može da radi najviše 120 dana i zarađuje oko 9.5 eura po satu, a to je minimalac. Pogledajte neke od ponuda radnih mjesta:

5c5b1c91a3ae0

U Njemačkoj imate mnogo više prilika koje možete iskoristiti, nego što je slučaj ovdje kod nas. Slažete se?