Širom svijeta zabilježen značajan pad smrtnosti od ospica

Tokom 2016. godine je oko 90.000 ljudi umrlo od ospica, što je za 84 posto manje od 550.000 smrtnih slučajeva 2000. godine, navodi se u novom izvještaju koji su u četvrtak objavile vodeće zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovo je prvi put da je broj smrtnih slučajeva uzrokovanih ospicama spao na ispod 100.000 godišnje.

“Spašavanje u prosjeku oko 1,3 miliona života godišnje putem vakcine protiv ospica je nevjerovatan uspjeh i zbog toga se čini da je svijet bez ospica moguć, pa čak i vjerovatan, tokom naših života”, rekao je dr. Robert Linkins iz Inicijative za borbu protiv ospica i rubeole (M&RI) i direktor Odjela za kontrolu ubrzanog širenja bolesti i bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

M&RI je partnerstvo formirano 2001. godine i čine ga američki Crveni krst, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, Fondacija Ujedinjenih nacija, UNICEF i WHO. Od 2000. godine, djeca su primila oko 5,5 milijardi doza vakcina protiv ospica, u okviru rutinske imunizacije i kampanji masovne vakcinacije, čime je spašeno oko 20,4 miliona života.

Međutim, svijet je i dalje daleko od dostizanja ciljeva regionalne eliminacije ospica.

Pokrivenost prvom od dvije obavezne doze vakcine protiv ospica stoji na oko 85 posto od 2009. godine, što je daleko ispod pokrivenosti od 95 posto koliko je potrebno za zaustavljanje zaraza ospicama, a pokrivenost drugom dozom, unatoč nedavnim povećanjima, 2016. godine je iznosila samo 64 posto.

federalna.ba/Fena

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.