SAD: Prve optužnice u istrazi o ruskom miješanju u izbore

Optužnice, koje su podignute po nalogu federalnog sudije, zapečaćene su i nije poznat njihov sadržaj ni na koga se odnose.

Američka federalna porota u Washingtonu odobrila je prve optužnice u predmetu istrage o navodnoj ruskoj umiješanosti u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Optužnice su zapečaćene po nalogu federalnog sudije i još nije poznat njihov sadržaj ili na koga se odnose. Svi koji su optuženi po toj osnovi, bit će privedeni u idućih nekoliko dana. Istragu je vodio specijalni tužitelj Robert Mueller.

Planirano je da optuženi budu privedeni već u ponedeljak, navode američki mediji. Za sada nije poznato kako optužnice glase, prenosi Reuters.

Rusko miješanje u izbore

Ranije je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley nazvala rusko miješanje u američke predsjedničke izbore “ratom” i tako napravila otklon od predsjednika Donalda Trumpa, koji relativizira ruski utjecaj na američku politiku.

Haley je na konferenciji čiji je domaćin bio Institut “George W. Bush” napala ruske pokušaje da “izazovu haos” na izborima širom svijeta.

“Rusi se, Bog ih blagoslovio, pitaju ‘zašto su Amerikanci antiruski nastrojeni i zašto su tu sankcije?’ Pa, ne miješajte nam se u izbore i nećemo biti antiruski nastrojeni. Kad se zemlja miješa u izbore u drugoj zemlji, to je rat”, navela je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.