Ruskoj televiziji oduzeta akreditacija za Kongres SAD-a

Televizija RT, koja je pod kontrolom Kremlja, u Sjedinjenim Američkim Državama registrirana je kao inostrani agent.

Ruskoj televiziji RT, koja je pod kontrolom Kremlja, a prisiljena je u Sjedinjenim Američkim Državama registrirati se kao “inostrani agent”, oduzeta je u srijedu akreditaciju za izvještavanje iz američkog Kongresu u Washingtonu.

Odbor novinara koji odlučuje o dodjeli akreditacije za Kongres saopćio je da je akreditacija RT-a poništena jednoglasnom odlukom, prenosi agencija Beta.

“Ta mjera je preduzeta kao odgovor na registraciju T&R Productions LLC – kompanije koja upravlja RT-om, kao inostranog agenta”, objašnjava se u pismu koje je ruskom kanalu poslao Craig Caplan, predsjednik Izvršnog odbora kongresnih radio i televizijskih izvještača.

Po pravilima tog odbora, akreditacije se “ne daju podnosiocu zaposlenom kod bilo koje strane vlade ili njenog predstavnika”, dodao je on.

I Moskva uvela ‘agente’

Ministarstvo pravde SAD-a zatražilo je septembru od RT-a da se registrira kao “inostrani agent” pošto je američka obavještajna služba procijenila da je ta TV “glavni međunarodni propagandni medij Kremlja”.

Obavještajne agencije posebno su optužile RT da se uključila u pretpostavljenu kampanju dezinformiranja koju je organizirala Moskva u korist Donalda Trumpa tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

RT se tako 13. novembra registrirala u SAD-u, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je zauzvrat prošle subote proglasio zakon kojim se i u Rusiji uvodi klasifikacija medija kao “inostranih agenata”, čime se cilja na radio-stanice Glas Amerike i Slobodna Evropa.

Oba ova medija finansira Kongres SAD-a.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.