Rusija suspendirana sa Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji

Međunarodni olimpijski komitet suspendirao je Rusiju zbog korištenja nedozvoljenih stimulativnih sredstava.

Međunarodni olimpijski komitet suspendirao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

Olimpijska reprezentacija Rusije je suspendirana za naredne ZOI u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, jer su njeni sportisti koristili nedozvoljena stimulativna sredstava, prenosi agencija Anadolija.

Prema odluci Izvršnog odbora MOK-a saopćenoj u utorak u Lozani, ruski sportisti za koje bude utvrđeno da nisu koristili nedozvoljena stimulativna sredstva moći će nastupiti pod imenom “Olimpijski sportista iz Rusije”, odnosno kraticom OAR.

Varanje prije i tokom ZOI u Sočiju

U tom slučaju sportisti neće moći nastupati pod ruskom zastavom, a ukoliko osvoje zlatnu medalju, neće se čuti ni državna himna Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet je Vitaliju Mutku, nekadašnjem ministru sporta Rusije, također zabranio učešće na ZOI u bilo kakvoj ulozi, a suspendiran je i predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov.

Odluka MOK-a je uslijedila nakon okončanja istrage koja je trajala godinu i po u vezi s tvrdnjama o dopingu u organizaciji ruske države na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju, kada je Rusija bila domaćin.

U Izvještaju se iznose dokazi o “sistematskoj manipulaciji antidopinških pravila i sistema”, kojima su potkrijepljene ranije optužbe o upletenosti Vlade Rusije u varanje prije i tokom ZOI održanima prije četiri godine.

Sistematska manipulacija pravila

Odluka je donesena na osnovu izvještaja Samuela Schmida o “sistematskoj manipulaciji antidoping pravila i sistema u Rusiji”, prenio je AP.

“Rezultati nisu bazirani samo na osnovu svjedočenja uzbunjivača Grigorija Rodčenka. Postoje naučni dokazi, izjave svjedoka i korespondencija. Činjenica je da je u Rusiji bilo sistematske manipulacije u vezi s dopingom i antidoping sistemom… što je također uočeno na Zimskoj olimpijadi u Sočiju 2014. godine”, rekao je Schmid na konferenciji za novinare MOK-a u Lozani.

Zimska olimpijada bit će održana od 9. do 25. februara sljedeće godine u južnokorejskom Pjongchangu.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.