Predsjedništvo BiH u posjeti Srbiji 6. i 7. decembra

Članovi predsjedništva BiH će na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića boraviti u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji 6. i 7. decembra.

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Posjeta je najavljena u jeku verbalnog sukoba između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića s jedne strane i političkih lidera u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji.

Za četvrtak je sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije.

‘Predimenzionirane reakcije’
U intervjuu za Deutche Welle Izetbegović uz ostalo, osvrnuo na pitanje priznanja Kosova, rekavši kako je za njegovo rješavanje “potreban konsenzus na nivou BiH” i dodavši kako je “što se mene tiče, Kosovo dosad trebalo biti i priznato”, izazvao je burne reakcije srpskih političara u Srbiji i BiH.

Izetbegović je rekao kako je za priznanje Kosova “potreban konsenzus na nivou Bosne i Hercegovine te dodao kako je “što se mene tiče, Kosovo do sada trebalo biti i priznato”.

Iz Izetbegovićevog kabineta kasnije je saopćeno da je agencija Tanjug dijelove intervjua prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno.

Navodi se da je tako prenesena informacija izazvala seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.