Porodica Hrustanović kod Breze razvila biznis o kojem se govori i van BiH

Iz potrebe za rehabilitacijom i želje da penzionerske dane učini lakšim, Šefket Hrustanović je prije 11 godina u prelijepom prirodnom okruženju u naselju Banjevac kod Breze pokrenuo porodično poljoprivredno gazdinstvo “Baš-Bašča”.

U svoj projekat uključio je porodicu, ali i svoje prijatelje. Korak po korak, Hrustanovići danas na 100 dunuma ekološki uzgajaju i njeguju 10.500 stabala jabuke, kruške i šljive.

Osim voća gazdinstvo je bogato i ljekovitim travama poput nane, kantariona, čubre, kunice, konjogriza, bokvice…. Sve pomenute trave su donesene i zasijane sa planine Zvijezde. Prostor je bogat i sa gljivama, te nudi mnoštvo zabavnih sadržaja od vožnje po jezeru do zabave za djecu.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Hrustanović kaže kako je njegovo imanje postalo agro-turistička destinacija u okviru koje se nalazi i plantažna kuća koja omogućava odmor uz bosanske specijalitete, jezero koje je sa svojih 4.000 m3 vode, bogato ribom, gdje posjetioci mogu pecati.

“Kod nas možete doći ubrati voća koliko želite i pri izlazu platiti. Također, u ponudi su i zdravi sokovi od šljive, jabuke, kruške, te bestilj, pekmez…”, naglašava Hrustanović.

Razvojem domaćinstva, odnosno porastom prinosa voća od 100-200 tona godišnje ukazala se potreba za preradom, nakon čega pokreću pogon za preradu.

“Razvili smo mini pogon, sa 15 različitih proizvoda, od pekmeza do sokova”, kaže Hrustanović.

Njihov sok od šljive proglašen je najboljim sokom koji je u zadnih 30 godina proizveden na Balkanu.

Također gazdinstvo je dobitnik svjetske nagrade za zaštitu okoliša, te nekoliko velikih sajamskih nagrada za najbolji sok, bestilj, pekmez…

“Šljivu uzgojenu na našoj plantaži izvezli smo na Njemačko tržište. Dobili smo sve pohvale Njemaca koji kažu da smo poslali najbolju šljivu sa Balkana. Također izvozimo i za Australiju, a zahtjeva imamo za izvoz u Evropu i Saudijsku Arabiju”, pojašnjava Hrustanović, napominjući kako je u planu pokretanje fabruke za preradu voća za koju su stvoreni neki od uslova. Odvojeno je zemljište, završena infrastruktura, urađena projektna dokumentacija, pribavljene dozvole za gradnju…, samo nedostaje novca

“Nisam za opciju uzimanja kredita. Zainteresovan sam za strane i domaće investicije”, istaknuo je vlasnik gazdinstva Baš-Bašča.

Plantaža voća Baš- Bašča prošle sedmice uzela je učešće i na Sajmu ZEPS u Zenici.

Izvor: Akta.ba

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.