Policija na Palama pronašla originalni Dejtonski sporazum

Pripadnici MUP-a RS-a uhapsili su osobu u čijem je stanu pronađen Dejtonski sporazum na engleskom jeziku.

Pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su na Palama Ž. K. nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Ž. K. je uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

Ovo je za Radio-televiziju Republike Srpske večeras potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminalitet.

BN televizija objavila je da je uhapšen Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbeđenja bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Policija na Palama pronašla originalni Dejtonski sporazum 2Ni Srbija ni BiH nemaju original Dejtonskog sporazuma

Pitanje čuvanja originalnih primeraka Dejtonskog sporazuma aktuelizovano je letos, kada je ministarr spoljnih poslova Srbije rekao da ta zemlja nije sačuvala svoj primerak, odnosno da nije poznato gde se nalazi.

Potom se ispostavilo da ni Bosna i Hercegovina nema svoj originalni primerak ugovora kojim je okončan rat u toj zemlji. To je potvrđeno i iz Arhiva Bosne i Hercegovine.

“Arhiv Bosne i Hercegovine nikada u građi koju smo preuzimali ’95. godine nije preuzeo Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu niti u kopiji”, rekao je tada novinarima direktor Arhiva Saša Klepić.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.