Pogledajte zašto će pismo Muhameda Alija o prelasku na Islam vrijediti milione dolara

Šampionski bokserski pojas Muhammada Alija iz 1974. godine i rukom pisana pisma o njegovom prelasku na islam naći će se među stvarima na aukciji u septembru, prvoj takvoj velikoj prodaji nakon Alijeve smrti u junu.

Aukcijska kuća Heritage objavila je da će na aukciji biti ponuđene i bokserske hlačice koje je Ali nosio na legendarnom meču kad je porazio Georgea Foremana u tadašnjem Zairu (danas Kongo) 1974. godine.

Rukavice koje je nosio Sonny Liston kad je izgubio naslov pretrpivši poraz od Alija 1964. godine također će se naći među 79 predmeta na aukciji 10. septembra.

Očekuje se da će Alijeva pisma časopisu Life 1964. godine, u kojima on govori o prelasku na islam i promjeni svog nekadašnjeg imena Cassius Clay, postići cijenu od 100.000 dolara, saopćila je aukcijska kuća sa sjedištem u Dallasu, prenosi Hina.

Kathleen Guzman, izvršna direktorica aukcijske kuće Heritage, rekla je da je uz objavu pisama 18. februara 1964. godine u časopisu Life bio objavljen i intervju koji je bokser dao časopisu najavljujući promjenu svog imena.