Parlament Katalonije odobrio nezavisnost

Mariano Rajoy najavljuje smjenu katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta.

Parlament Katalonije odobrio je u petak proglašenje neovisnosti od Španjolske.

U tajnom glasovanju, za je glasalo 72 zastupnika, protiv je bilo 10, dok je dvoje bilo suzdržano.

Protivnici neovisnosti napustili su sjednicu, a pristalice secesije tražili su da se glasuje tajno. U tekstu prijedloga pisalo je da treba biti uspostavljena republika Katalonija, kao nezavisna i suverena država.

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je na smirenost nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost od ostatka zemlja u spornom glasanju.

“Tražim smirenost od svih Španjolaca. Vladavina prava će obnoviti zakonitost u Kataloniji”, naveo je Rajoy u poruci objavljenoj samo nekoliko minuta nakon proglašenja neovisnosti na svom nalogu na Twitteru, prenosi Reuters.

Rajoy je ranije danas izjavio u obraćanju Senatu da će prvi potez službenog Madrida, ukoliko senatori odobre posebne ovlasti u slučaju Katalonije, biti smjena katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, javio je AP.

“Ono što se događa u Kataloniji predstavlja jasno kršenje zakona, demokracije, prava svih i tako nešto imat će posljedice”, poručio je Rajoy.

Po njegovim riječima, posebne ovlasti koje podrazumijevaju upravljanje katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama tijekom idućih šest mjeseci do održavanja izvanrednih izbora u Kataloniji, “ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu”.

Mjere koje je Senatu predložila njegova vlada smatra jedinim izlazom iz aktualne krize, a situaciju je ocijenio kao “izazov kakav nije viđen u novijoj povijesti Španjolske”.

Španjolski Senat počeo je sjednicu na kojoj treba glasati o smjeni vlade Katalonije, nakon što je ta regija 1. listopada održala referendum o neovisnosti.

AP navodi kako se očekuje da će senatori usvojiiti izvanredne mjere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Bez izbora u Kataloniji

Katalonski čelnik Carles Puigdemont rekao je u četvrtak da neće sazvati prijevremene izbore jer nije dobio jamstva vladajuće Narodne stranke da to neće spriječiti uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji.

“Posljednjih sati prije nego istekne moj mandat zbog mjera koje uvodi španjolska vlada moja je odgovornost upotrijebiti sve načine za dogovorno i demokratsko rješenje”, rekao je Puigdemont u Barceloni.

Iako je više medija najavilo da će Puigdemont sazvati prijevremene izbore za 20. prosinca, čime bi zaustavio mjere koje će u petak izglasati španjolski parlament, on to nije učinio.

“Nema jamstva da bi se održali ti izbori, no moja je obveza bilo pokušati. Nitko neće moći niti ima pravo reći da se nismo bili spremni žrtvovati u ime dijaloga”, izjavio je.

Velika neizvjesnost

Narodna stranka španjolskog premijera Mariana Rajoya ranije ovog tjedna poručila je da jedino Senat, koji bi danas trebao izglasati izvanredne mjere, može zaustaviti uvođenje tih mjera u Kataloniji.

U Barceloni vlada velika neizvjesnost, a Katalonska republikanska ljevica (ERC) zaprijetila je istupanjem iz katalonske vlade sazove li Puigdemont izbore, prenijelo je više medija pozivajući se na izvore iz stranke.

Za danas u podne, dok se očekuje odluka Senata, sazvano je i zasjedanje katalonskog parlamenta.

Na ulice Barcelone prethodna dva dana izašli su studenti s katalonskim zastavama, prosvjedujući protiv mjera iz Madrida.

“Ostat ćemo ovdje koliko bude potrebno. Vjerujemo svojem predsjedniku vlade. Iako bismo odmah htjeli proglasiti republiku, svjesni smo da je potrebno pričekati. Ako smo godinama mogli čekati, možemo se strpjeti još malo”, poručili su studenti.

Narod Katalonije većinom glasova, na referendumu održanom 1. listopada, podržao je neovisnost te španjolske pokrajine.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.