Oskrnavljena džamija: Pogledajte koje znakove su nacetali na džamiji Arnaudiji u Banjoj Luci

Na banjalučkoj džamiji Arnaudiji, koja je u izgradnji, jutros su osvanuli nacistički i nacionalistički grafiti – kukasti križ i četiri “S”. Slučaj je prijavljen policiji.

Iz PU Banja Luka saopćeno je kako su izvršili uviđaj i da poduzimaju potrebne mjere i radnje sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na vjerskom objektu koji se nalazi na raskrsnici ulica Braće Mažar i Majke Marije te Omladinske ulice u Banjoj Luci.

O ovom nemilom događaju upoznat je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

“Policijska uprava Banja Luka osuđuje svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja”, saopćeno je iz PU Banja Luka.

Arnaudija je jedna od 15 srušenih džamija u tom gradu, a njena ponovna izgradnja počela je 2017. godine. Kamen temeljac za obnovu je položen u aprilu. Izgrađena je 1595. godine, a uništena je 7. maja 1993. godine, istog dana kada i Ferhat-pašina džamija.

Podsjećamo, prošli mjesec je na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru ispisano četiri “S”, što su najoštrije osudili iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Tražili su od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće. No, svjedoci smo da se počinitelji rijetko pronađu i kazne.

5cadd1eea9dc2 5cadd1f41c09e