Oružane snage BiH faktor su mira i stabilnosti

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) faktor su mira i stabilnosti, čiji pripadnici vlastitim angažmanom, učešćem u mirovnim misijama širom svijeta, usvajanjem NATO-standarda i postizanjem višeg stepena interoperabilnosti te jačanjem operativnih sposobnosti svjedoče kontinuitet napora koje naša zemlja ulaže na putu približavanja evroatlantskim integracijama.

Istaknuto je to sinoć na akademiji u sarajevskom Domu OSBiH, upriličenoj   povodom obilježavanja 12. godišnjice formiranja i Dana Oružanih snaga BiH, 1. decembra.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, podsjeća na postignuća Ministarstva odbrane i OSBiH u proteklom 12-godišnjem razdoblju, a koja vjedoče o uspješnoj provedbi reforme odbrambenoig sektora u BiH.

– Obrambeni sustav naše zemlje ulazi u fazu zrelosti i kontinuiranog ispunjavanja svojih zakonskih obveza i obrambenih ciljeva – istaknula je Pendeš, ocijenivši da je ostvaren značajan napredak u brojnim oblastima, uključujući i napore orijentirane ka aktivaciji MAP-a (Membership Action Plan), odnosno plana za članstvo u NATO-u i realizaciji partnerskih ciljeva.

Uknjiženo 30 vojnih lokacija

Podcrtala je da je do sada okončan proces knjiženja za 30 lokacija nepokretene perspektivne vojne imovine, te da bi u narednih nekoliko dana trebale biti riješene još tri takve lokacije, dok sve ostale, koje dosada nisu uknjižene, bez ikakvih smetnji koriste OSBiH.

Ministrica Pendeš naglašava da su OSBiH, bez obzira na poteškoće i limitirana finasijska sredstva, postigle napredak u obuci i izgradnji operativnih sposobnosti, implementaciji NATO-normi i standarda, te potvrdile vlastiti kvalitet u sklopu sudjelovanja u misijama mira i međunarodnim vojnim vježbama.

Kako je kazala, pripadnici OSBiH nastavljaju angažman u mirovnim operacijama širom svijeta, dajući nemjerljiv doprinos održavanju mira i sigurnosti, počevši od misije u Afganistanu, Kongu i Republici Mali, pa do Centralnoafričke Republike, gdje su angažirane u sklopu snaga Evropske unije.

OSBiH pomažu u kriznim situacijama

Uz čestitke upućene u povodu Dana i 12. godišnjice OSBiH, Pendeš je podsjetila i na brojne aktivnosti realizirane u sklopu civilno-vojne saradnje, uključujući pomoć u gašenju požara, medicinsku evakuaciju, traganje i spašavanje, kao i angažiranje inžinjerijskih jedinica na infrastrukturnim radovima u više lokalnih zajednica, humanitarno deminiranje, uništavanje viškova naoružanja…

Istovremeno , iskazala je zahvalnost NATO-štabu u Sarajevu i EUFOR-u, te partnerskim zemljama, kao i OSCE-u, UNDP-u i drugim organizacijama i institucijama koje pružaju potporu MOBiH-u i OSBiH, akcentirajući odlučnost odbrambenih struktura BiH da nastave kontinuirano djelovati na planu realizacije utvrđenih prioriteta.
Svečanoj akademiji u povodu Dana OSBiH i 12. godišnjice njihovog formiranja, pored najviših dužnosnika MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali su i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i članovi diplomatskog kora, čelnici NATO-štaba u Sarajevu, EUFOR-a, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, te brojni gosti i zvanice.

Među ostalim, svečanosti su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak …

Prigodan muzičko-umjetnički program priredili su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH i studenti Muzičke akademije iz Sarajeva i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Pod dirigentskom palicom pukovnika Tomislava Sušca i maestra Ognjena Bomoštara izvedene su brojne numere/kompozicije iz opusa velikana klasične muzike.