OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najraniji znakovi da rak raste u vašem tijelu

Rak je još uvijek velika enigma za naučnike. Iako je pronalaskom određenih svitaka još iz doba drevnog Egipta pokazalo da su još tada naučnici znali kako da uklone tumor iz dojke.

Taj pronađi papirus sadrži detaljan opis raka i proceduru uklanjanja kauterizacijom. Pored toga, i Hipokrat je opisao nekoliko vrsta raka, nazivajući ih “karkinos” (carcinos), što je grčka riječ za krabu. A naziv je proizašao iz izgleda isječene površine raka. Kako je Hipokrat opisao, “ima vene raširene na sve strane, kao što životinja kraba ima svoje noge.” A kako je po grčkoj tradiciji bilo zabranjeno da se otvaraju tijela, Hipokrat je samo opisivao i skicirao one vidljive tumore na koži, nosu, i dojkama. Dijagnoze i tretmani su bili zasnovani na teoriji humorizma, tj. u smanjenju jedne od četiri osnovnih tečnosti u tijelu i to dijetom, puštanjem krvi, i/ ili laksativima.

Tokom vijekova otkriveno je da rak može da se pojavi bilo gdje na tijelu, ali se Hipokratova teorija humorizma zadržala sve do 19. vijeka i početka proučavanja ćelija.

Na žalost svih nas, to blijedo proučavanje ove opake bolesti nije završeno i nemamo definitivno rešenje. Međutim, u posljednjih godinu dana, naučnici su uvidjeli da se mnogo toga može učiniti pravilnom manipulacijom peptidima, tj. proteinskim vezama između određenih amino-kiselina.

Jeste čudno to što je i pored toliko velike historije poznavanja ove bolesti i proučavanja iste, liječenje iste ostalo velika enigma. A jedna od najvećih prepreka za liječenje ove bolesti jeste i kasno utvrđivanje dijagnoze. To se obično tako dešava zbog simptoma koji se mogu videti kao običan virus, premor, ili nazeb.

Evo koji su to najčešći simptomi:

Šištanje ili teško disanje

5c60ca5876518

Rak pluća se prvo pokazuje kao problem disanja. Tu se pojavljuje i često krvarenje iz nosa ili pojava masnica. To pokazuje da se nešto čudno dešava sa trombocitima i crvenim krvnim zrncima. Kako prolazi vrijeme, ćelije ubijaju crvena krvna zrnca, a to sprečava krv da pravilno prenosi kiseonik.

Hronični kašalj, sa bolom u grudima

5c60ca5b9f37c

Mnoge vrste raka kao što su i leukemija i tumor pluća, manifestuju se prvo kao uporan kašalj ili bronhitis. Oni koji su to proživjeli, kažu da su osjećali jak bol u grudima koji je išao od ramena do šaka. U svakom slučaju, trebali bi da se konsultujete sa vašim ljekarom ukoliko primijetite da ste stalno umorni bez ikakvog razloga.

Dugotrajna, uporna temperatura ili infekcija

Ovako se obično manifestuje i leukemija. To je rak krvnih zrnaca u koštanoj srži. To izaziva nagli rast bijelih krvnih zrnaca što inače slabi vaše tijelo i onemogućava bilo kakvu borbu protiv infekcija.

Od jednom su menstrualni ciklusi postali veoma bolni, a dešava se da krvarite i između ciklusa

Ovo može biti početak endometrijuma ili raka materica. Ako vam se pogoršaju menstrualni ciklusi, bolje zatražite ultrazvuk.

Otečeni limfni čvorovi ili grudvice na vratu, ispod pazuha ili prepona

Ovo obično znači da je došlo do određenih promjena u limfnom sistemu. To može biti i znak za rak. Oni koji su prebrodili rak pluća, rekli su da su prvo primijetili pojavu nadutosti, otoka ili crvenila na licu.

Tumori na plućima sprečavaju dalje kretanje krvi kroz grudi do glave i lica.

Ima mnogo vrsta raka, zato bi trebali da se obratite ljekaru ukoliko primijetite bilo kakve promjene.

Nadutost ili dobijanje na težini u predjelu stomaka

Oboljenje jajnika obično izaziva neobično nadimanje koje traje. Rektalno krvarenje i pojava krvi u stolici mogu da budu i posljedica pucanja hemoroida, ali u nekim slučajeva može da bude i znak kolorektalnog raka. Ako primetite ovakav znak, obratite se ljekaru. Isto tako, grčevi u stomaku ili uznemireni stomak koji se nikako ne smiruje može da bude znak začetka raka debelog crijeva.

Konstantna sitost i bolovi u stomaku

Ovakav simptom može ukazivati na mnogo toga. Žene koje su imale rak jajnika kažu da nisu imale apetit čak ni kada nisu jele već duže vrijeme.

Te žene su takođe primijetile da su u početku proživljavale jake bolove u stomaku i karlici. To može da znači i leukemije zbog uvećanja slezine.

Ako krenete bez ikakvog očitog razloga da gubite kilograme, to može biti i rani znak raka debelog crijeva. To može vrlo lako da se proširi i na jetru, što utiče na apetit, ali i onemogućava tijelo da se riješi svih toksina.

Promjene na bradavicama

Kod žena se rak dojke prvo vidi kao promjena na bradavici koja može biti praćena i bolom, crvenilom ili otokom. Ako vidite bilo kakvu promjenu na grudima, dobro bi bilo da se obratite ljekaru.

Promjena na noktima

5c60ca54e9307

Braon ili crne fleke ispod noktiju mogu biti znak raka kože (ukoliko se niste negdje udarili, naravno). Tako i proširenje na krajevima prstiju koje se krivi na gore može biti znak raka pluća. Blijedi ili potpuno bijeli nokti mogu značiti i rak jetre.

Bol u leđima, sa donje desne strane

Pacijenti, oboljeli od raka jetre, obično kažu da su prvo primijetili jak bol u donjem desnom dijelu leđa. Rak dojke se takođe pokazuje kao bol u leđima jer se desi da tumor potisne grudi prema zadnjem dijelu ili da se proširi na kičmu i rebra.