Obilježavanjem Dana RS slavi se ono što je bilo uvod u rat

Najava Vlade RS-a da će ovih dana formirati Komisiju o Srebrenici nastavak je vrlo ozbiljne i žestoke kampanje koja vodi izjednačavanju strana, smatra urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško.

U razgovoru za Vijesti.ba, Karup Druško ističe kako će rad ove komisije biti beznačajan jer ona ne može promijeniti ili osporiti haške presude kojima su utvrđene stvarne činjenice oko genocida u Srebrenici.

– To je dio revizionizma kojem svjedočimo već 20 godina, a koji zajedno rade Banja Luka i Beograd, kako bi skinuli odgovornost s vojske, policije i političara iz RS-a presuđenih u Hagu jer su organizirano i planski, potpomognuti snagama iz Beograda, činili zločine zbog ideja velike Srbije – kaže Karup Druško.

Navodi da vlasti u RS-u više i ne kriju svoja nastojanja da promijene karakter rata u BiH i nametnu svoje narative.

– Umjesto da 20 godina nakon rata svjedočimo ozbiljnim procesima suočavanja s prošlošću i prihvatanja činjenica, mi svjedočimo još žešćim narativima kojima vlasti RS-a pokušavaju nametnuti “svoju istinu” – dodaje Karup Druško.

Ocjenjuje kako je cilj formiranja pomenute komisije da se poništi sve ono što je radio Haški tribunal.

– Oni to nisu mogli raditi sve dok nisu imali “podršku” određenih snaga iz BiH, prije svega pravosuđa koje umjesto da prihvati naslijeđe Haškog tribunala – pravosnažne presude, činjenice i dokaze – neke postupke pokreće ispočetka – navodi naša sagovornica.

Prema njenim riječima, nalazimo se u situaciji da Tužilaštvo BiH sad počinje raditi čak i na predmetima koje je Haški tribunal odbacio zbog nedostatka dokaza, kao što je recimo slučaj “Dobrovoljačka”.

– Svjedoci smo da se u BiH stalno negiraju genocid i ratni zločini, i evo već imamo najave da će biti proslavljen 9. januar – dan RS-a, oko kojeg svake godine imamo sporenja zato što dobro znamo šta se tada desilo – da je proglašena srpska republika BiH što je ujedno bio i uvod u rat – govori Karup Druško.

Naglašava da formiranjem pomenute komisije o Srebrenici lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo pokazuje svoju snagu.

– Mislim da bi RS-u, odnosno Dodiku bilo najpametnije da u Ruskoj dumi izglasaju rezoluciju po kojoj je izvršen genocid nad njima i da niko nije od njih počinio genocid nad Bošnjacima, a nas nek ostave na miru da idemo u NATO i EU. Dosta više i Dodika, nek ide u Dumu, nek mu oni usvoje rezoluciju, i nek se imaju na šta pozivati, a nas nek više popuste – zaključuje Karup Druško u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)