Novinarka FTV Sanita Konjalić dobila otkaz nakon priloga o napuštenim psima

Azili i uslovi u koje se smještaju psi predstavljaju kršenje svakog zakonskog oblika zaštite životinja u Bosni i Hercegovini, piše portal Fokus.

Pored Žunovice i Gladnog Polja, u žižu je ponovo dospio azil u Prači. Udaljen od Sarajeva 40 klilometara, predstavlja pravu grobnicu za pse. Već dvije godine 20 volontera brine se o psima u azilu.

“Nemaju hranu, osim u ovim situacijama kada mi dođemo i donesemo im”, ispričao je volonter Faruk Brkanić novinarki FTV-a Saniti Konjalić u prilogu objavljenom u emisiji “Federacija danas” 3. novembra.

Zapravo, sada već bivšoj novinarki FTV-a. Naime, nakon što je prilog objavljen, Sanita je dobila otkaz!

“Da, FTV mi je nakon tog priloga otkazao saradnju. Objašnjenje je bilo ‘da nisam za timski rad’. To su mi rekli nakon godinu dana rada”, kazala je Konjalić za Fokus.ba.

Sada već bivša novinarka FTV-a vrlo brzo je shvatila zašto “nije za timski rad”.

“Sporna je bila Konakovićeva izjava u mom prilogu. Jer je ‘izletio’ iznerviran mojim pitanjima, da ne zna gdje su milioni za azil u Prači. Premijer Konaković odmah je zvao novinarku magazina ‘Mreža’ da da ponovo izjavu. U njenom prilogu o Prači tako stoji Konakovićeva izjava da zna da je stanje u Prači grozno, a da bi mogao tužiti one koji mu spočitavaju da je pronevjerio milione. Potom sam isti dan banovana i na Facebook stranici FTV-a”, kaža Konjalić.

U “spornom” prilogu premijer Kantona Sarajevo tvrdi da su brojke o ubijanju pasa prenapuhane. Naglašava, i dalje će nastaviti da sklanja pse sa ulice. Sredstva za higijenski servis Lokom će se i dalje izdvajati, jer kaže, zadovoljan je saradnjom.

“Ne sjećam se da sam rekao da Lokom radi kriminalne stvari za pse, niti sam tog stava danas. Potrošilo se milionskih iznosa koji su se slijevali negdje, a mi nismo bili u mogućnosti da upravljamo procesom”, kazao je Konaković u prilogu “Federacije danas”.

Kolegica Konjalić kazala nam je i da je s FTV-om imala honorarni ugovor, ali da nema njegovu kopiju. Predala je zahtjev za potvrdu da radila tamo, ali još nema odgovora.

“Tražila sam potvrdu da sam na FTV-u radila posljednjih godinu dana, ali još nikakvog odgovora nema.”

Pogledajte sporni prilog, zbog kojeg je novinarka Konjalić završila na ulici…

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.