NASELJE DOCI- MJESTO U KOJEM SE SA STRAHOM ŽIVI I SPAVA

„Veliki pozdrav redakciji IlijasNet-a. Moramo da se obratimo još ovom portalu i zamolimo vas da objavite našu molbu za pomoć o koju su se svi oglušili. Svi kojima smo se iz naselja Doci – Vratuša obraćali za pomoć zatvarali su oči i ignorisali su naš problem.

Redakciji portala IlijasNet upućeno je pismo iz naselja Doci- Vratuša (identitet potpisnika pisma poznat redakciji) uz molbu da se objavi na stranici portala, jer se stanovništvo ovog dijela Općine Ilijaš susreće sa problemom koji niko ne riješava već duži vremenski period.

S obzirom da stanovništvo strahuje za sigurnost sadržaj pisma prenosimo u cjelosti:

„Veliki pozdrav redakciji IlijasNet-a. Moramo da se obratimo još ovom portalu i zamolimo vas da objavite našu molbu za pomoć o koju su se svi oglušili. Svi kojima smo se iz naselja Doci – Vratuša obraćali za pomoć zatvarali su oči i ignorisali su naš problem.

Naime, već duži vremenski period osjetni su veliki potresi ispod našeg naselja. Znamo da je ta situacija vezana za aktivnosti koje provodi pod zemljom brezanski rudnik. Zbog radova na određenim lokalitetima u nekim kućama u naselju Doci već je došlo i do pucanja zidova. Narod je u strahu, a problem niko ne riješava. Niko! Imamo saznanja da je Općina Ilijaš, odnosno načelnik Akif Fazlić upoznat sa našim problemom i nadamo se da će uložiti maksimum napora da nam pomogne da se riješi.

Za situaciju u kojoj se nalazimo vjerovatno zna predsjednik naše mjesne zajednice kao i vijećnici u Općinskom vijeću Ilijaš, koji su dužni brinuti o potrebama građana dijela Ilijaša kojem i sami pripadaju. Nema sumnje da su sa strahovima stanovnika naselja Doci upoznati i u Rudniku mrkog uglja „Breza“ i svi šute! Apsoluno svi šute dok detonacije odjekuju u svako doba dana i noći i niko ništa ne poduzima! To su problemi sa kojima se susreću stanovnici naselja Doci! Stanovnici koji strahuju za svoje živote jer zamislite kako biste se svi osjaćali da u vlastitim kućama osjetite detaonaciju od ekplozije zbog čega morate porodicu izvesti vani jer se sve toliko trese da se plaše i djeca i stariji.

U naselju Doci također kruži i priča da je navodno dolazio inžinjer iz Rudnika mrkog uglja „Breza“ koji je potvrdio da se radovi zbog kojih odjekuju eksplozije, izvode kroz naselje Doci. Bilo to tačno ili ne, stanovništvu je dosta priče! Treba neko početi i djelovati u smjeru konačnog riješavanja problema! Hoće li se odgovorni konačno probuditi?! Hoće li ovaj narod dobiti saznanja ko je odgovoran za ovu situaciju i mogu li radovi konačno prestati?! Dosta je bilo ćutanja! Hoćemo da se radovi zbog kojih nam se kuće tresu, zaustave! Te kuće nam niko nije dao nego smo ih vlastitim sredstvima gradili, kao bi naše porodice živjele noramlno kao što i zaslužuje svaki čovjek u 21. vijeku!

 Odgovorni, nema više zatvaranja očiju pred našim problemom! Učinite konačno nešto za one koji čak ni spavati mirno ne mogu!“