Nakon sramne objave Carla Bildta na Twitteru: Korisnici mu predočili sliku njegove supruge sa vojnicima VRS-a

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt izazvao je žestoke reakcije korisnika društvene mreže Twitter zbog objave jedne stare fotografije Sarajeva.

Njegov komentar izazvao je brojne reakcije. Mnogi su ovog švedskog diplomatu zasuli fotografijama iz ratnog perioda na kojima se vidi kako se opija i vrijeme provodi u društvu ratnih zločinaca Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Biljane Plavšić, a neki su ga starim fotografijama iz Švedske podsjetili da ni Švedska nije uvijek bila ovakva kakva je danas. Također, objavljena je i slika na kojoj se vidi Bildtova supruga Ana u društvu pripadnika Vojske RS-a.

Otvoreno pismo Carlu Bildtu uputio je Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade u kojem ga podsjeća na njegovu ratnu prošlost.

“Gospodine Carl Bildt,

Vaša kontinuirana antibosanska kampanja koja je počela još u vremenu kadaje državi BiH bilo najteže, u vremenu agresije i genocida, u kojoj ste kao posebni izaslanik EU i UN, podržavali ratnog zločinca Slobodana Miloševića, je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike iprakse, koja ima anticivilizacijski, antidemokratski i neljudski karakter.

Vi ste jedan od plaćenih vođa te srpske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Srbije na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda. Ali trebate znati da je prošlo vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Nazivajući žrtve genocida u Srebrenici ‘ratnim zarobljenicima’, vi ste zapravo pokazali svu nemoralnost EU i UN.

Svrstavajući se na stranu agresora i zločinaca sastali ste se svega nekoliko dana nakon genocida u Srebrenici s ratnim zločincem Ratkom Mladićem u Dobanovcma. Nije vam uspio pokušaj skrivanja istine o največem zločinu poslije holokausta u Evropi. Vi ste primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja na državu BiH. Ali trebate znati da je BiH ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest.

Za razliku odsvojih susjeda BiH je imala najdublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom trajanju. Zato je teško zamiliti ideju Evrope poslije zločina agresije i genocida na BiH, zločina koji su dubinu bosanske slobode sveli na vaš prezir države BiH sa potpunom disolucijom bosanskog društva u kome žrtva, a prva žrtva je bosanskohercegovačka država, i dalje nije došla do istine i pravde.

BiH je stoljećima svjedočilada se može u miru živjeti sa različitostima i to vama najviše smeta. Kao što su se patriote u i van BiH uspjeli suprotstaviti veliksorpskom rušilačkom Levijatanu, tako će se i dans suprostaviti vama i sličnim vama koji debelo zarađujete radeći protiv jedne evropske države čiji društvenimodus je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju.

Računajte na one kojise neće odreći svoje države, BiH, njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedinstvenog teritorijalnog integriteta,političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti.

Vaša kontinuiranaantibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države BiH. Bosanski narodi i građani vas preziru”, poručio je Ramić Bildtu.

(Patria / Haris Ahbabović)