Najopasnjiji put na svijetu nalazi se u Turskoj

Put dug 106 kilometara, koji se sastoji od 13 oštrih krivina, mjestimično je opasniji i od ”puta smrti” u Boliviji.

Opasni putevi širom svijeta nisu nepoznanica, a put Derebasi, smješten na planinskom području na turskoj obali Crnog mora, jedna je od omiljenih destinacija avanturista iz cijelog svijeta.

Ovu dionicu preko planine Soganli, što spaja Trabzon i Bayburt, prije dvije godine portal ”www.dangerousroads.org“, koji se bavi promocijom opasnih i zahtjevnih puteva širom svijeta, proglasio je ”najopasnijim putem na svijetu”.

Put dug 106 kilometara, koji se sastoji od 13 oštrih krivina, mjestimično je opasniji i od ”puta smrti” u Boliviji.

Derebasi često zahvate magla, kiša, klizišta, snijeg i lavine, zbog čega se širom svijeta smatra među najtežim putevima.

Zbog snježnih nanosa na cesti između Bayburta i Trabzona koji traju i po šest mjeseci godišnje, kretanje putem je značajno otežano. Lokalno stanovništvo iznalazi razne načine kako da pređe ovu dionicu, za koju je potrebno mnogo hrabrosti.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.