Naglo raste napetost u Keniji

Zemlja je na rubu novog etničkog sukoba nakon što je opozicija bojkotirala predsjedničke izbore

Ponovljeni predsjednički izbori u Keniji, koje su ovog tjedna bojkotirali milijuni glasača, guraju zemlju naglo u nestabilnost, a ponovno rastu i tenzije između etničkih skupina.

Izvori navode kako je u nekim manjim mjestima na zapadu zemlje već došlo do oružanih sukoba, a oružje su često mačete. Podsjetimo, zadnja velika kriza u Keniji desila se 2007. kada je u etničkom nasilju ubijeno najmanje 1,200 ljudi. I tada, kao i sada, bila je riječ o propalim predsjedničkim izborima.

Podjela koja prijeti Keniji eskalacijom sukoba je podjela na dvije etničke skupine – Kalenjin narod s jedne strane, koji podupire aktualnog predsjednika Uhurua Kenyattu, dok se s druge strane nalazi Luos narod koji podjednako čvrsto podupire Railaa Odingu, lidera opozicije koji je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora jer je rekao kako isti neće biti pošteni.

Pristaše Odinge na nekim mjestima spriječile su održavanje izbora napadajući policiju koja je pokušala donijeti glasačke kutije. Pristaše Kenyatte pak tvrde kako su izbori bili legitimni te kako njihov predsjednik ostaje predsjednik.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.