Nacionalna biblioteka u Kini najveća u Aziji: Čuva 35 miliona djela na 115 jezika

Ovu biblioteku godišnje posjeti više od pet miliona ljudi.

Nacionalna biblioteka Kina sa arhivom većim od 35 miliona knjiga, rukopisa i historijske građe, najveća je u Aziji.Osnovana je u Pekingu između 1909. i 1912. godine kada se na čelu Kine nalazila dinastija Qing.

Ovu biblioteku godišnje posjeti više od pet miliona ljudi.

Ova ustanova je kroz historiju nosila nekoliko imena, a današnji naziv dobila je 1998. godine.

Prostire se na površini od 140.000 kvadratnih metara i smatra se jednom od najvećih u svijetu. Osim svojom bogatom građom, biblioteka eksterijerom i interijerom privlači brojne posjetioce.

Biblioteka, osim mnogih čitaonica, posjeduje i izložbene salone i konferencijske sale.

Digitalna biblioteka otvorena 2004. godine mnogim istraživačima nudi uvid u dio divovskog arhiva. Količina podataka u digitalnoj biblioteci iznosi oko 1.323 terabajta, a svake godine dobija 100 terabajta novih podataka.

Arhiv Nacionalne biblioteke Kine svake godine je bogatiji za hiljade djela. Prema podacima iz 2016, građu čini više od 35 miliona djela na 115 jezika.

Upravo ovaj arhiv svrstava je na sedmo mjesto najvećih biblioteka na svijetu. Najstarije djelo potiče iz perioda 3000-ih godina prije nove ere, a riječ je o dokumentu o oklopu kornjače i smatra se vrijednim kulturnim nasljeđem Kine.

Pomenuti rukopis je pronađen tokom arheoloških istraživanja u gradu Yin koji je bio prijestolnica dinastije Shang. Ostaci Yina danas se nalaze u gradu Anyang.

Ustanova razmjera i kulturno-historijskog nasljeđa kakvo ima Nacionalna biblioteka Kine zahtijeva i pooštrene sigurnosne mjere. Tako posjetioci već na ulazu budu podvrgnuti sigurnosnoj kontroli, a nije dozvoljeno unositi ruksake i torbe određene veličine. Torbe bivaju ostavljene u zaključanim ormarima van biblioteke, a posjetiocima nije dozvoljeno ni unošenje knjiga, magazina i novina.