Na području Vozuće ekshumirani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti

U proteklom periodu provedena je ekshumacija na području Vozuće, gdje su pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba. Prema dostupnim podacima, pretpostavlja se da se radi o ostacima žrtava srpske nacionalnosti ubijenih na lokalitetu Vozuće 1995. godine.

Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinirao istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Tokom ekshumacije pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 3 osobe i nekompletni posmrtni ostaci 4 osobe, tako da se radi o posmrtnim ostacima najmanje 7 osoba.

Pronalazak ovih posmrtnih ostataka značajno će doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće. Ekshumaciju je koordinirao istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici policije MUP-a ZDK, kao i pripadnici BH MAC i Federalne Uprave civilne zaštite.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Banju Luku, gdje će se izvršiti sudsko-medicinsko vještačenje pronađenih posmrtnih ostataka kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Proces ekshumacije će se nastaviti u narednom periodu.

Djelatnici Tužilaštva BiH zajedno sa partnerskim institucijama, učestvuju u procesima ekshumacija gotovo svakodnevno, na lokacijama u svim krajevima BiH, na kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

izvor: klix.ba
Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.