Mark Zuckerberg se ponovo izvinio korisnicima Facebooka

Vlasnik kompanije Facebook Mark Zuckerberg danas je u britanskim i američkim listovima objavio oglas na cijeloj novinskoj stranici i izvinio se korisnicima zbog skandala zloupotrebe ličnih podataka korisnika mreže.

“Naša odgovornost je da štitimo vaše podatke. Ako u tome ne uspijevamo, onda je ni ne zaslužujemo”, poručio je Zuckerberg u oglasu koji je prenijelo šest britanskih i tri američka oglasa.

“Sunday Times”, “Mail on Sunday”, “Observer”, “The New York Times”, “Washington Post” i “Wall Street Journal” su neki od listova koji su prenijeli oglas rukovodstva kompanije Facebook.

Kompanija Facebook se nedavno našla u žiži skandala vezanog za korištenje ličnih podataka oko 50 miliona korisnika te društvene mreže koje je preuzela kompanija Cambridge Analytics.

Skandal je za list “The Guardian” otkrio zviždač koji je učestvovao u osnivanju kompanije Cambridge Analytics koja je 2016. godine radila za predizbornu kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kompanije su optužene za nezakonito prikupljanje podataka pod plaštom obmanjujuće aplikacije.

Zuckerberg je i u srijedu uputio javno izvinjenje korisnicima društvene mreže i kazao da mu je žao što Facebook nije blagovremeno učinio više nakon što je 2014. godine posredstvom aplikacije omogućena zloupotreba privatnih podataka korisnika.

Skandal je ugrozio ugled Facebooka i prouzročio ovosedmični pad vrijednosti dionica kompanije na burzi te gubitak veći od 50 milijarda dolara.