Haker ukrao 30 GB strogo čuvanih vojnih tajni Australije

Iako je prošlo 15 mjeseci, još uvijek nije otkriven stvarni identitet hakera kradljivca.

Haker kodnog imena Alf ukrao je tajne vojne dokumente australijskih zračnih snaga i mornarice.

Australijska medijska kuća ABC javlja da je ukradeno 30 gigabita tajnih dokumenata o aktivnostima vojnih aviona, izviđačkih letjelica i brodova australske mornarice.

Istraga o slučaju je u toku, a iza krađe strogo čuvanih australskih vojnih tajni stoji haker poznat po korištenju kodnog imena Alf, po uzoru na lik iz australske igrane serije “Home and Away”.

Isti izvor javlja da su dokumenti ukradeni u julu prošle godine i da se odnose na aktivnosti vezane za 17 milijardi dolara vrijedne borbene avione F-35, četiri milijarde dolara vrijedne izviđačke avione P-8 Poseidon, teretnog vojnog aviona C-130, kao i o aktivnosti svih brodova australske mornarice.

Iako je prošlo 15 mjeseci, još uvijek nije otkriven stvarni identitet hakera kradljivca.

“Ne znamo ko je haker Alf. Sumnjamo na nekoliko lica. Postoji mogućnost da se radi i o nekom iz državne administracije, a možda i nekom iz privatnog sektora”, kazao je australski ministar odbrambene industrije Christopher Pyne.

Ministar Pyne je također kazao kako nadležni organi nastavljaju poduzimati potrebne mjere u pravcu rasvjetljavanja slučaja koji još uvijek nije proglašen opasnim za nacionalnu sigurnost.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.