Hag: Potvrđen zločinački poduhvat, šestorci 111 godina zatvora

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je prvostepene presude šestorici čelnika samoproglašene Herceg-Bosne.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju izrečene su presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića (25 godina zatvora), Brune Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20 godina), Valentina Ćorića (16 godina) i Berislava Pušića (10 godina zatvora).

Bivša glasnogovornica haškog tužilaštva Florence Hartmann rekla je za Al Jazeeru da je sigurnosnih propusta u Haškom tribunalu bilo i ranije. “Tribunal je trebao biti stroži sa merama i propisima koje postoje u toj instituciji. [Slobodan] Milošević je švercovanjem robe u pritvorsku jedinicu sebi mogao oduzeti život. Tada je potvrđeno, u izveštaju koji je vodio sudija Parker o okolnostima Miloševićeve smrti, pre presude je utvrdio da je švercovana roba, između ostalog, lekovi, da osigura da ga visoki pritisak ubije.”

Tužilaštvo Haškog tribunala zadovoljno je presudom u predmetu “Prlić i ostali” jer je žalbeno vijeće u najvažnijim aspektima potvrdilo osuđujuće presude i kaže da Hrvatska treba procesuirati druge odgovorne za zločine u Bosni i Hercegovini, saopćilo je Tužilaštvo.

“Presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine”, piše Tužilaštvo.

U predmetu “Prlić i ostali”, kako kažu tužioci, te su optužbe dokazane.

“Hrvatska je razriješila dužnosti oficire Hrvatske vojske kako bi zapovijedali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u Bosnu i Hercegovinu kako bi direktno učestvovale u sukobu”, navodi se u saopćenju.

“Žalbeno vijeće potvrdilo je zaključke raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg čelništva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra odbrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala Hrvatske vojske, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske muslimane i doprinijeli ostvarivanju tog cilja”, saopćeno je.

Tužioci pozivaju odgovorne zvaničnike da promovišu “prihvatanje tih činjenica kao osnove za pomirenje”.

Dodaju da “veći broj visoko- i srednjerangiranih zvaničnika i zapovjednika još mora biti priveden pravdi za te zločine”.

“Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu”, piše Tužilaštvo i očekuje od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da “hitno procesuira te slučajeve”.

Tužilaštvo ICTY-a poziva hrvatske vlasti “da dozvole da pravosudni proces krene naprijed nezavisno i nepristrano, što uključuje i omogućavanje regionalne pravne saradnje”.