Demobilisani borci se okupili ispred Parlamenta FBiH (Foto)

Grupa demobilisanih boraca se okupila ispred zgrade Parlamenta FBiH, javlja nas dopisnik sa lica mjesta. Oko zgrade vidljvie su pojačane mjere sigurnosti.

Demobilisani borci u FBiH za danas su najavili proteste u ovom bh. entitetu. Kako su kazali, u 11:55 izaći će na nekoliko putnih pravaca u našoj zemlji.

Pojačane mjere sigurnosti zabilježene su na Vogošćanskoj petlji, ali i na putu M17, na ulazu i izlazu iz Zenice. Podsjetimo, krajem februara i početkom marta borci su blokirali promet na ovim dionicama, ali i nekoliko drugih.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač za televiziju N1 rekao je da nigdje u FBiH zvanično nije najavljeno okupljanje što je ovo okupljanje boraca nezakonito.

“Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji”, kazao je Lukač za N1.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice održala hitnu sjednicu u Sarajevu i sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

Prednacrt je razmatran, ali dug put je do donošenja zakona. Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra o hitnim uredbama. Tvrde da niko od nadležnih ni nakon upozorenja nije reagovao te da ne odustaju od svojih zahtjeva a to su objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.