Da Vincijev ‘Salvador Mundi’ prodat za 450,3 miliona dolara

Riječ je o novom aukcijskom rekordu, a postignut je na dražbi kućše Christie's u New Yorku.

Slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija Spasitelj svijeta (Salvator Mundi) prodana je u srijedu u New Yorku na aukciji kuće Christie’s za rekordnih 450,3 miliona dolara.

Da Vincijeva slika Isusa Krista koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, iz perioda 1506-13. na aukciji se nudila za 100 miliona dolara, a postigla je 4,5 puta višu cijenu.

Njena prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Picassove Žene iz Alžira (Les Femmes D’Alger), prodane za 179,4 miliona dolara u maju 2015. godine.

Salvator Mundi, nakon 20-minutnog nadmetanja ponuđača, odlazi u posjed kupca čiji identitet nije poznat.

Dugo smatrana kopijom

Riječ je o slici koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, no dugo je smatrana kopijom, sve dok stručnjaci nedavno nisu potvrdili njenu autentičnost.

Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vincija, renesansnog slikara čiji je opus bio cijenjen još za njegovog života, navodi Christie’s.

Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle je odnesena u New York, gdje ju je javnost mogla vidjeti prije prodaje.

Slika, skromne veličine 65×45 centimetara, restaurirana je nakon historijske izložbe o Da Vinciju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. i 2012. godine.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.