Čović javno rekao Izetbegoviću: Bakire, to ćeš vidjeti samo u tvojoj glavi!

Čović je komentarisao pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poslao vlastima Hrvatske, a u kojima traži od zvaničnika susjedne zemlje da obustave progon bh. građana. Ovo pismo uslijedilo je nakon što je Predsjedništvo BiH informisano o pojavama vrbovanja bh. građana, za šta se tereti Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske.

“Problem je paraobavještajni i parapolicijski aparat u BiH koji koristi infrastrukturu onoga što bi trebalo biti legalno da djeluje na način kako djeluje, a uvjeren kako štiti BiH vodeći strategiju jedne politike, jedne stranke i čak nekada jednog pojedinca, jednog naroda. Mene ne čudi da čovjek čak iz bolnice, jer koliko znam drugi bošnjački član Predsjedništva BiH je u bolnici na nekom liječenju, tako postupa. On to svakako ne piše. To za njega rade oni koji su ga doveli u Predsjedništvo BiH”, rekao je Čović u emisiji Telering, a koja se emituje na RTRS-u.

Istakao je da je kompletna afera nastavak promašene politike Sarajeva koja treba što prije prestati. On je upitan da li je pismo vlastima u Zagrebu trebao poslati Šefik Džaferović kao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda s obzirom na to da su kao mete navedeni Bošnjaci.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno je izjavio kako u slučaju navodnog vrbovanja selefija u BiH od agenata SOA-e više vjeruje ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću nego glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić.

“To dovoljno govori o vođi ili predvodniku bošnjačke politike danas u Sarajevu. Ovih dana smo slušali mnogo analitičara koji su bili zagovornici drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a koji danas govore kako ih je razočarao i izdao. Ako se treba desiti ovakvo nešto da bi ti ljudi progledali i vidjeli da ih je razočarao, meni ih je žao”, rekao je Čović.

Istakao je da Šefik Džaferović, ukoliko želi povući vitalni nacionalni interes, traži saglasnost unutar Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, a Milorad Dodik unutar Narodne skupštine RS-a. On se pitao od koga će Komšić tražiti saglasnost za povlačanje vitalnog nacionalnog interesa.

“Gdje će on tražiti zaštitu svojih interesa? U Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH? To pokazuje koliko je taj izbor nelegitiman i neustavan”, kazao je Čović.

Dodao je da je afera “Selefije” izmišljena i da je trebala poslužiti jedno vrijeme te da će se uskoro preći na neku novu aferu, ali da neće biti “bez posljedica za ljude koji su ovo sve namontirali”.

“Čitav ovaj proces je izazvao mnogo veće zanimanje vanjskog svijeta nego što je to neko planirao. A nećete imati nikakvu argumentaciju. Neko se zaigrao i morat će se i razigrati, jer ne možete više podvaljivati narodu tobožnjim prijetnjama o učešću ovog ili BiH.