Britanija zabranila upotrebu softvera Kaspersky u ministarstvima

Stručnjaci kažu da Rusija djeluje protiv interesa Velike Britanije u cyber prostoru.

Britanska agencija za sigurnost na internetu dala je preporuku ministarstvima da ne koriste softver ruske firme Kaspersky.

Šef Nacionalnog centra za sigurnost na internetu Ciaran Martin rekao da Rusija djeluje “protiv interesa Velike Britanije u cyber prostoru”.

Martin je naveo da Moskva “cilja britansku centralnu vladu” i dodao da se softveri ruskog proizvođača ne smiju koristiti u sistemima povezanim sa pitanjima od nacionalne sigurnosti, prenosi Beta.

Britanski zvaničnici pregovaraju sa čelnicima kompaniji Kaspersky o sprečavanju “prebacivanja britanskih podataka u Rusiju”, rekao je on.

Čelnici Kasperskog su odbacili optužbe.

Optužbe za špijuniranje

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa naložila je u septembru vladinim agencijama u toj zemlji da uklone proizvode Kaspersky Laba iz svojih informacionih sistema, navodeći da je zabrinuta da je ta kompanija za cyber sigurnost, čije je sjedište u Moskvi, podložna utjecaju Kremlja.

Od kompanije Kaspersky Lab ruske obavještajne službe nikada nisu tražile da špijunira mete na Zapadu, tvrde iz te kompanije.

Osnivač kompanije i izvršni direktor Jevgenij Kasperski kazao je da bi preselio kompaniju iz Rusije da se susreo s takvim zahtjevom.

Kompaniju Kaspersky Lab je osnovao 1997. godine ruski državljanin Jevgenij Kasperski i donedavno je imala jako visok renome u svijetu programa protiv računarskih virusa.

Izvor: Agencije

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.