Bivši borac Armije RBiH Hasan Smajić u živim ranama: Bolove više ne može trpjeti, a pomoći niotkud

Hasan Smajić, 47-godišnjak iz gračaničkog naselja Pribava, nekadašnji borac Armije RBiH, već dvije godine živi u ranama iz kojih kulja krv, a svakodnevno trpi nesnošljive bolove.

Teška tromboza koja je zahvatila lijevu, sada i desnu nogu, hepatitis B i još nekoliko dijagnoza nije bilo dovoljno da Hasan ode u invalidsku penziju.

Dobio je odbijenicu. Od plaće koju njegova supruga zaradi u Fabrici obuće „Fortuna“, a koja iznosi 200 KM, Hasan plati lijekove, a za život im ne ostane ništa. Kada treba otići na kontrolu u Tuzlu, komšije sakupe novac i pomognu mu.

– Kada je trebalo braniti državu, nisam razmišljao nijednog trenutka. Dok sam bio zdrav, radio sam, išao na nadnicu, nekako se preživljavalo. Počeo sam graditi i kuću, a u nedostatku novca postavio sam kosi krov koji sada prokišnjava.

5abd3736b2e77Sada, kada sam bolestan, ja ovakav državi ne trebam. Komadi mesa s moje lijeve noge otpadaju prilikom previjanja, a krv jedva zaustavimo. Bolovi postaju nesnošljivi, noćima ne spavam, svakakve mi misli padaju na pamet, pa čak i da se ubijem. Bolje i to nego patiti se – govori Smajić.

U akciju prikupljanja pomoći za Smajića lani se uključilo Udruženje žena iz Pribave.

– To je težak slučaj, a država je zatajila. Čovjek umire u bolovima, sve što imaju daju za lijekove. Za njega se neko mora zauzeti i pomoći da se otpremi na neku kliniku – kaže predsjednica Udruženja Hazema Topčagić.

Računi za uplate

U „Raiffeisen banci“ otvoren je transakcijski žiroračun za uplate: 1613000032664708 na ime Hasan Smajić u KM, te IBAN CODE BA391613000032664708 Hasan Smajić, Pribava Gračanica.

Informacije se mogu dobiti i na broj telefona 061/632-330.