“BH novinari” traže da BHT saopći na čiji zahtjev je uklonjen intervju sa Sebijom Izetbegović

Odluka o povlačenju intervjua sa suprugom člana Predsjedništva BiH na najbolji način govori da bosanskohercegovačke vlasti čak ni u 2017. godini ne shvataju ulogu medija u društvu.

Rukovodstvo BHT-a odbilo je dati bilo kakvo pojašnjenja o povlačenju danima ranije najavljenog intervjua čime je ostavilo prostora za spekulacije da je Sebija Izetbegović direktno tražila obustavljanje objavljivanja nakon što je javnost loše reagovala na njenu izjavu o odlasku ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“A gdje su otišli ljekari? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigdje. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje”, kazala je Izetbegović u najavljenom intervjuu.

Sistem u kojem supruga predsjednika vodeće političke stranke ima toliku moć da obustavi objavljivanje sadržaja na javnom radiotelevizijskom servisu samo u teoriji može se nazvati demokratskim sistemom. Ovaj primjer dosta govori i o stvarnom stanju u kojem se nalaze javni servisi u BiH.

Generalna sekretarka Udruženja “BH novinari” Borka Rudić kazala nam je kako će Upravni odbor BH novinara zatražiti od direktora BHT-a Marija Vrankića i uredničkog kolegija da javnosti saopće detalje zbog kojih je skinut intervju sa Sebijom Izetbegović, odnosno koji su bili razlozi za to.

“Tražit ćemo da saopći ko je naredio skidanje intervjua i ako je neko naredio zbog čega su oni pristali na to da skinu intervju koji su prethodno danima najavljivali kao ekskluzivu”, rekla je Rudić.

Ona ističe kako rukovodstvo BHT-a mora biti transparentnije i odgovornije prema javnosti, odnosno informisati građane na koji način se donose odluke i ima li pritisaka na novinara.

“Do prije par dana svi smo se zalagali za plaćanje RTV takse i pozivali građane. Oni sami su pozivali građane, a sada građani očekuju da im se obrazloži šta se ovdje dogodilo i šta to plaćaju kroz RTV taksu. Da li je to profesionalan rad u interesu svih građana ili politika želi da ovlada i BHT-om koji se do sada uspješno nosio sa svim političkim pritisicima”, zaključila je Rudić.

izvor: Klix.ba