Assadov režim do sada 215 puta koristio hemijsko oružje

Pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji je tvrdio da je uništio zalihe hemijskog oružja u Siriji, nastavljaju koristiti pomenuto oružje. Režimske snage su od početka rata u toj zemlji čak 215 puta koristile hemijsko oružje.

Režimske snage nerijetko koriste napade hemijskim oružjem kako bi natjerale civile na područjima pod kontrolom opozicije na migracije.
Napad hemijskim oružjem izveden u subotu na Dumu, koja pripada Istočnoj Guti, dokaz je da Assadov režim ne odustaje od hemijskog oružja.

Posljednji napad režimskih snaga na Dumu i korištenje hemijskog oružja podsjetili su na Istočnu Gutu i napad iz 2013. godine, odnosno prošlogodišnji napad na Khan Shaykhun. Režimske snage su krajem 2016. godine koristile napade hemijskim oružjem kako bi civile iz Halepa natjerali na migracije.

Masakr u Istočnoj Guti 21. augusta 2013.

Assadov režim je na Istočnu Gutu napad hemijskim oružjem izveo 21. augusta 2013. godine. Tada je stradalo više od 1.400 civila, među kojima su bili većinom žene i djeca. Očekivana je intervencija SAD-a u Siriji. Međutim, Rusija je predlaganjem uništenja zaliha hemijskog oružja to spriječila. Uključila se i Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) nakon čega je počeo proces uništavanja oružja. Organizacija je saopćila kako je proces završen 19. augusta 2014. godine.

Međutim, novi režimski napadi pokazuju kako nisu uništene sve zalihe oružja i da je sačuvan dio.

5acaa5180a620Napad na Khan Shaykhun 4. aprila 2017.

U napadu hemijskim oružjem izvedenim 4. aprila 2017. na Khan Shakyhun poginulo je najmanje 100 civila.

Napad je izveden u ranim jutarnjim satima, a većina stanovnika Khan Shaykhuna je spavala. Pripadnici osmatračnice opozicije istakli su kako su avioni koji su poletjeli iz baze Shayrat, koja pripada režimu, izveli napad. Međutim, smatrali su da je riječ o uobičajenom zračnom napadu. Nakon što požar nije izbio na mjestu na koje je pala bomba, kao ni da nije bilo tragova krvi na žrtvama, ustanovljeno je da je riječ o napadu hemijskim plinom.

Napad hemijskim oružjem 7. aprila 2018. na Istočnu Gutu

U napadu kojeg su pripadnici režima u subotu izveli na Dumu, koja pripada Istočnoj Guti poginulo je 78 civila.

U Dumi, koja je posljednje područje u Istočnoj Guti pod kontrolom opzocije živi oko 100.000 ljudi.

U izvještaju koji je Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) objavila 4. aprila navodi se kako je u posljednjih godinu dana prije jučerašnjeg napada izvedeno 11 napada. Mreža ističe kako je od početka rata u Siriji izvedeno ukupno 215 napada hemijskim oružjem na područja u toj zemlji, uključujući i jučerašnji.

Najviše napada, 45, izvedeno je na Idlib, slijedi Hama sa 29, Halep 27, Homs sedam, Dera četiri, a Deir ez-Zor tri.

Uključujući jučerašnji, pripadnici Assadovog režima hemijskim oružjem napali su Damask i okolinu 100 puta.

izvor: Anadolija