Analiza dnevnika u predizbornoj kampanji 2016: neprofesionalno izvještavanje javnih emitera

Prema monitoringu tri javna servisa urađenom u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2016. godine, javni emiteri nisu zadovoljili standarde profesionalizma, zaključeno je na konferenciji “Analiza centralnih dnevnika tri javna servisa emitiranih u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2016. godine”, održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović naglasio je da je monitoring rađen s ciljem ukazivanja na značaj objektivnog izvještavanja.

U toku monitorisanog perioda, u izvještavanju tri javna radio-televizijska servisa u Bosni i Hercegovini – BHT, FTV i RTRS analizirano je prisustvo lidera političkih partija u okviru izvještavanja u dnevničkim emisijama. 

RTRS je najviše prostora posvetio izvještavanju o Miloradu Dodiku, 32 minute i 46 sekundi. Kada su u pitanju lideri druge dvije velike političke partije u Bosni i Hercegovini – o Bakiru Izetbegoviću RTRS uopšte nije izvještavao, dok je Dragan Čović bio zastupljen u 31 sekundi sadržaja.

Na FTV je, u istom periodu, zabilježeno pojavljivanje Milorada Dodika u sedam minuta i 15 sekundi, zatim Bakira Izetbegovića u sadržajima trajanja pet minuta i 12 sekundi, dok je Dragan Čović bio prisutan u jednoj minuti i 58 sekundi programa.

U programu BHT-a zabilježena je najveća ujednačenost u zastupljenosti tri navedena političara: Bakir Izetbegović se pojavljivao u jednoj minuti i 55 sekundi, Dragan Čović u jednoj minuti i 40 sekundi, a Milorad Dodik u jednoj minuti i 52 sekunde.

Kako je istaknuto, analiza je pokazala da su javni servisi prvenstveno davali prostor onim političkim subjektima koji su u vlasti – funkcionerima stranaka.

Također je naglašeno da su navedeni mediji rijetko imali neutralan, odnosno profesionalan odnos prema političkim subjektima – više je bio ili pozitivan ili negativan.

Medijski ekspert Mehmed Halilović upozorio je da su Lokalni izbori, iako je o njima bila riječ, ipak bili u drugom planu.

Govoreći zašto se ova analiza predstavlja dvije godine nakon Lokalnih izbora, Halilović je objasnio da je to zato što je izborna godina, te je skrenuo pažnju javnim emiterima da isprave svoj odnos prema javnosti i apelovao na profesionalno i nepristrasno izvještavanje.

Rezultate analize predstavila je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, koja je navela da su pregledana 63 dnevnika i 11 političkih kandidata u periodu od 18. septembra do 9. oktobra 2016. godine, a analizirano je ukupno 697 priloga.

izvor: BHRT
foto: BHNovinari