Alfa Romeo se vraća Formuli 1 nakon duže od 30 godina

Sergio Marchionne, izvršni direktor FCA-a, kazao je da sporazum predstavlja "značajan korak u preoblikovanju brenda Alfa Romeo"

Alfa Romeo se pridružio Sauberu čime će se vratiti u Formulu 1 nakon duže od 30 godina.

Sauber je u srijedu saopštio da je postigao “višegodišnje tehničko i komercijalno partnerstvo” s italijanskim proizvođačem automobila, koji je dio kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Od 2018. godine tim će nositi naziv Alfa Rome Sauber. Od naredne godine bolidi Sabuera nosiće logo Alfa Romea s Ferrarijevim motorom.

Sergio Marchionne, izvršni direktor FCA-a, kazao je da sporazum predstavlja značajan korak u preoblikovanju brenda Alfa Romeo.

Alfa Rome se posljednji put pojavila u Formuli 1 1985. godine. Najveća dostignuća ostvarila je u prve dvije godine prisustva u Formuli 1 kada su Giuseppe “Nino” Farina i Juan Manuel Fangio u Alfama 1950. godine, odnosno 1951. osvojili naslov šampiona.

Očekuje se da će Charles Leclerc iz Ferrarijevog juniorskog programa i šampion Formule 2 voziti za Alfa Romeo Sauber, dok bi drugi vozač trebao biti još jedan Ferarrijev “proizvod” Antonio Giovinazzi.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.