Ado Hasanović: Mladi režiser iz Srebrenice osvaja publiku filmom “Pink Elephant”

Ado Hasanović, mladi bosanskohercegovački režiser osvojio je nedavno nagradu publike na 8. Balkans Beyond Borders Film Festivalu održanom u Briselu za kratki film “Pink Elephant”.

Pink Elephant je njegov diplomski film u klasi Daniele Luchetti na prestižnoj italijanskoj filmskoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia.

“Teško je riječima opisati magičnu atmosferu koja se kreirala prilikom prikazivanja filma. Nagrada je uvijek dobro došla, to kreira dobru energiju sa ljudima sa kojima trenutno radim na drugim projektima. Od početka pisanja ideje, scenarija, do same realizacije filma, prošlo je godinu dana. Scenario sam pisao sa mojim kolegicama Silvanom Tamma i Annom Zagaglia oko sedam mjeseci, a nakon toga smo krenuli u pripreme i organizaciju snimanja”, kazao je za Radiosarajevo.ba režiser Ado Hasanović.

Ovim kratkim ostvarenjem Ado je završio specijalizaciju za filmsku režiju koju je upisao prije tri godine na akademiji CSC u Rimu. Ujedno je već treću godina i Art Direktor Mediterranean Short Film Festivalu Sant’Antioco u Italiji.

“Završio sam Sarajevo Film Academy 2013. godine u klasi Nenada Dizdarevića. Na akademiji sam učio o italijanskoj kinematografiji, a kada učite o historiji filma i italijanskom neorealizmu nezaobilazno je i pominjanje moje škole Centro Sperimenale di Cinematografia (CSC) kao druge najstarije škole na svijetu. Počeo sam da učim italijanski jezik, bio sam uporan, i na kraju sam uspio da položim ispit i da budem primljen u klasu Daniele Luchetti“, dodao je režiser Hasanović, koji je u maju ove godine snimao dokumentarni film povodom posjete Pistoletta u Sarajevu. Tom prilikom je predstavio svoj performans “Treći Raj”. Snimanje filma je podržala Italijanska Ambasada u Sarajevu.

Mladi Srebreničanin razvio je ljubav prema kameri još u djetinjstvu, a sve je počelo kada je njegov otac Bekir Hasanović kupio kameru za jedan dukat i postao amaterski snimatelj.

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.