699 penzionera ima veću penziju nego što su imali plaću

Podsjetimo, Penzioni sistem FBiH nastao je od tri zakona i šest uredbi, a za ulazak u sistem bilo je 11 kanala. Tako su vremenom nastale tri kategorije penzionera. Jedna je do 1998, druga od 1998. do 2009. i treća od toga razdoblja do danas. Oni koji su se penzionisali do 1998. godine loše su prošli i njihove penzije čine 42 posto plaće. Međutim, naprimjer ista učiteljica koja je u penziju otišla 2002. godine, njena penzija iznosi 52 posto plaće. A oni koji su otišli u penziju od 2009. imaju čak 80 posto od plaće.

“Problem je nastao jer bi s koeficijentom 14,3, po kojem penzije sada dobivaju oni koji su otišli u penziju nakon 2009. godine, Zavod PIO otišao u propast. U potpunoj ravnoteži bi Zavod PIO bio kada bismo imali koeficijent 12,6, ali to znači smanjenje penzija za 118.000 ljudi. Zato smo se odlučili primijeniti hibridno rješenje te predložili koeficijent 13,6 koji malo oduzima od penzija onima koji su otišli od 2009. u penziju, dodaje 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998., a ovima u sredini ostaje na istoj razini. To bi bilo pošteno. Idući korak, ukoliko bismo nastavili sadašnji ekonomski rast, imali bismo mogućnosti povećati penzije za 10 posto tzv. srednjoj skupini, čime bismo u cijelosti balansirali sistem penzija. No, s tim je povezano i pitanje ekonomskog rasta, trošarine i infrastrukturni radovi. Bez toga nećemo imati rasta BDP-a, a onda i penzija s koeficijentom od 14,3. Realno, u gubitku bi bili policajci koji imaju beneficirani staž, kao i 699 penzionera koji sada imaju veće penzije od plaća”, objasnio je to premijer Novalić prije nekoliko mjeseci.

U međuvremenu penzioneri neće čekati već najavljuju proteste, a na vlastima je sve veći pritisak da konačno riješe jedan od najvažnijih zakona-Zakon o PIO-u, u trenutku kada se većš polako ulazi u predizbornu kampanju.

izvor: klix.ba

Prijavi Članak U skladu s principima profesionalnog izvještavanja kao i poštivanje Kodeksa za štampu BiH čitaoci našeg portala mogu uložiti žalbu za objavljeni članak. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje na našem portalu, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Prije nego što uložite vašu žalbu Vijeću za štampu BiH žalbu možete uložiti redakciji portala. Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom na vašu žalbu istu možete poslati i Vijeću za štampu BiH OVDJE.