A1VTI4492

Ronaldo optužen za utaju poreza od 14,7 miliona eura

Najbolji nogometaš svijeta navodno je prihode od prava na imidž skrivao na Djevičanskim otocima.

169

Španjolsko tužiteljstvo u Madridu u utorak je objavilo da je dovršilo tužbu protiv Cristiana Ronalda, najboljeg nogometaša svijeta u prošloj godini i prve zvijezda Real Madrida, zbog navodne utaje poreza od 14,7 milijuna eura u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Tužiteljstvo u priopćenju navodi da je Ronaldo svjesno koristio “poslovne subjekte” kreirane 2010. godine kako bi sakrio svoje prihode od prava na imidž u Španjolskoj.

Tužba se temelji na izvješću poslanom uredu tužiteljstva od Španjolske porezne agencije AEAT, stoji u priopćenju, kako prenosi Reuters.

Brojni španjolski mediji ranije u utorak su prenijeli da će do kraja lipnja biti pokrenut postupak protiv Portugalca na osnovu istrage poreznih dužnosnika da je od 2011. do 2014. godine na Djevičanskim otocima sakrio svoje prihode od prodaje prava na imidž.

Messiju potvrđena kazna

Ukoliko bude optužen, maksimalna kazna zatvora u slučaju dokazane krivice je 15 mjeseci.

Osuđeni na kazne kraće od dvije godine zatvora, a koji nisu prethodno imali sličnih prekršaja, kazne mogu služiti uvjetno, izvan zatvora.

Prije Ronalda probleme zbog utaje poreza imali su Lionel Messi, Neymar, Alexis Sanchez i drugi nogometaši koji su igrali ili igraju u Španjolskoj.

Španjolski vrhovni sud potvrdio je nedavno odluku Suda u Barceloni da se nogometaš Barcelone Lionel Messi kazni zatvorskom kaznom u trajanju od 21 mjeseca zbog utaje poreza.

Odbačene su žalbe Argentinca na presudu iz prošle godine, dok je njegovom ocu Jorgeu ublažena kazna na 15 mjeseci.

Njih se tereti da su utajili 4,1 milijun eura tijekom marketinških aktivnosti između 2007. i 2009. godine.

I u ovom slučaju kazna se može služiti izvan zatvora ukoliko Lionel Messi i njegov otac nisu imali sličnih prekršaja.

Izvor: Agencije

PODIJELI