A1VID3825

Poljoprivrednici prodavali sadnice šljive koje su dobili kao donaciju?! (VIDEO)

435

Poljoprivrednici iz Bratunca koji su dobili sadnice šljive od Kancelarije UNDP-a iz Srebrenice, iste su tog dana prodavali po cijeni od jedne marke za sadnicu. Ovu informaciju je saopštilo Odjeljenje za privredu opštine Bratunac i apelovalo na međunarodne organizacije da sve donacije dijele u saradnji sa opštinskim službama, kako bi pomoć došla u prave ruke.

Načelnik za privredu opštine Bratunac Radenko Radović kaže da su predstavnici kancelarije Razvojnog programa UNDP-a iz Srebrenice podijelili 16.000 sadnica šljive voćarima i da je dio tih sadnica istog dana prodavan u okolnim bratunačkim selima.

-Imamo nezvanične informacije da je dosta sadnog materijala prodato i da nije upotrebljeno na pravi način. Isti dan poslije donacija, došlo je do prodaje sadnica po selima, tako da mislim da ima određenih zlupotreba. Šljive su kupovali poljoprivrednici iz Konjević Polja i Rakovca, po cijeni od jedne marke, dok je realna cijena sadnica od 3 do 4 KM, kaže Radović.

Ove sadnice UNDP je donirao poljoprivrednicima iz Srebrenice, Bratunca i Milića u saradnji sa Regionalnom savjetodavnom službom iz Bratuca sa kojom inače radi na realizaciji projekata iz oblasti poljoprirede. U UNDP-u i savjetodavnoj službi nisu željeli komentarisati navode iz Opštine Bratunac o prodaji dobijenih sadnica.

Daut Tihić, poljoprivrednik iz Skelana kod Srebrenice kaže da poljoprivrednici najčešće nisu upoznati sa pozivima za dodjelu donacija.

-Mi uglavnom nemamo pojma kad se dijele neke donacije. Nikad ne budu raspisani javni pozivi, tako da je nemoguće saznati gdje i kad se nešto dijeli. Da li je neko prodao ili ne ove sadnice šljive, ne bih vam znao reći, čak što više nisam ni znao za podjelu, a lično imam hektar zasađenog voća, koje za vašu informaciju nije donacija, rekao je Tihić.

U Opštini Srebrenica takođe nemaju informacije o ovoj dodjeli sadnica. Načelnik nije upoznat sa radom komisija za dodjelu pomoći, a ne zna ni da li opštinski službenici učestvuju u njihovom radu.

-Ispitaću o čemu se radi, ako budemo imali članove u tim komisijama vidjećemo šta se dešava. Ja ne znam ni da je to dijeljeno, rekao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Zbog, kako kažu, netransparentnog rada UNDP-a negoduju i mljekari.

– UNDP uopšte nema sluha za farmere. Oni su i u ranijem periodu ovce i krave nabavljali bez saradnje sa opštinama i veterinarskim službama. Zadruga „Agromilk“ razvija mljekarstvo, a ne UNDP. Oni jesu imali dobar projekat 2005. godine, to je bio razvojni projekat „Put mlijeka“ jako dobro osmiljšen, ali se nije čuo glas prizvođača. Problematiku zna samo prizvođač, ne mogu je oni znati u kancelariji. Mi njima kad iznesemo probem, oni neće da ga prihvate, izjavio je Slobodan Petrović direktor Zadruge „Agromilk“ Bratunac.

Iz Opštine Bratunac apeluju na UNDP i druge međunarodne organizacije da u budućnosti više sarađuju sa Opštinama, koje imaju daleko opširnije imformacije o poljoprivrednicima.

-U podjelu ovih donacija bi trebalo uključiti i opštinske službenike, koji bi radili u tim komisijama, kako bi odabir korisnika bio obavljen na najbolji način. Mi raspolažemo o realnim potrebama na terenu i amo bismo im mogli pomoći i olakšati posao, kaže načelnik za privredu opštine Bratunac Radenko Radović.

U Opštini Bratunac poručuju da su održali sastanak sa predstavnicima UNDP-a na kojem je donijet zaključak da će iduće sedmice obaviti zajedničku kontrolu kako bi uvidjeli da li su poljoprivrednici zaista prodali sadnice. Prema našim nezvaničnim saznanjima, još uvijek nije podijeljeno svih planiranih 16 000 sadnica.

IZVORprijateljisrebrenice.org
PODIJELI