A1VTI4374

Kako su sarajevski advokati nelegalno knjižili imovinu preminulih vlasnika i zaradili više od 50.000 KM

U Kantonalnom sudu održano ročište za određivanje pritvora uhapšenima u akciji "Kurir"

223

U Kantonalnom sudu u Sarajevu večeras je održano ročište za određivanje pritvora uhapšenima u akciji kodnog naziva “Kurir”. Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije (FUP), po nalogu Tužilaštva KS, prije dva dana na području KS uhapsili su advokate Esada Hrvačića, Ismeta Hamzića, Saminu Skopak, Selmu Taraniš i Vildanu Ligatu, te sudske kurire Muamera Pitu i Zaima Spahovića.

Mjere zabrane

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS zatražila je od Kantonalnog suda da odredi jednomjesečni pritvor Hrvačiću, Hamziću, Skopak, Piti i Spahoviću, dok su Taraniš i Ligata puštene da se brane sa slobode i za njih dvije zatražene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i kontakta sa svjedocima.

Osumnjičeni se terete za 200 nelegalnih radnji koje se odnose na stotine predmeta u Općinskom sudu u Sarajevu, a u vezi sa stjecanjem prava vlasništva nad zemljištem u Sarajevu.

Također, terete se da su kao grupa za organizirani kriminal izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito izvršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protivpravnu imovinsku korist. Također, kako je navedeno iz Tužilaštva KS, osumnjičeni su nelegalno knjižili imovinu čiji su vlasnici preminuli i prije 50 godina.

Kako je tokom ročišta kazala postupajuća tužiteljica Sabina Sarajlija, Tužilaštvo KS u potpunosti ostaje pri svom prijedlogu za određivanje pritvora osumnjičenima.

– Tužilaštvo smatra da su se osumnjičeni u periodu od 1.1.2013. do 1.6.2016. godine na području KS dogovorili da kao stručna lica pokreću parnične postupke koji imaju za cilj sticanje prava vlasništva nad nosivosti, i to tako što su slali fiktivne tužbe na fiktivne adrese strankama. Kuriri su imali zadatak da fiktivnu dostavu prikažu urednom u sudskim spisima. Kada se tuženi ne bi pojavio tokom sudskog postupka na ročistu, donosila bi se presuda u korist tužitelja, a zbog nepojavljivanja tuženog – pojasnila je Sarajlija.

Sarajlija je navela kako su po nalogu advokata kuriri bjanko dostavnice donosili u kancelarije advokata, koje bi kao uredne potpisivali pripravnici u advokatskim kancelarijama. Dostavnice bi potom kuriri ponovo preuzimali i kao uredne ih dostavljali u sudski spis.

– Tako se vršio prenos vlasništva u zemljišnim knjigama, a stvarnim vlasnicima onemogućen je pristup sudu. U nekim predmetima advokati su povlačili tužbe kako bi izbjegli probleme sa određenim sudijama, koji su u ovim postupcima vršili dodatne provjere – kazala je postupajuća tužiteljica.

Protivpravna korist

Ovakvim presudama, navela je, bivali su oštećeni vlasnici nekretnina kao i njihovi nasljednici. Advokati su tako, kako je istakla, sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 KM.

Tužiteljica je posebno istaknula kako je dosta korisnih informacija u ovom predmetu prikupljeno zahvaljujući presretnutim razgovorima između osumnjičenih. Do sada je saslušano oko 170 svjedoka, među kojima su bili sudije i drugi uposlenici Suda.

– Pribavljeni su podaci od ZK ureda za najmanje 70 nekretnina. Izvršeni su pretresi stanova i kancelarija osumnjičenih. Tužilaštvo je pribavilo značajne informacije i utvrdilo da postoji veza između ove tri advokatske kancelarije. Radilo se o mreži koja je djelovala vertikalno i horizontalno. Imali su više klijenata i to im je omogućavalo veću zaradu – rekla je Sarajlija.

Advokati su, tvrdi tužiteljica, u tu svoju mrežu vješto uključili i svoje pripravnike.

– Ismet Hamzić ima najviše predmeta za koje se tereti. Nalazima vještaka grafologa utvrđeno je da su dostavnice potpisivane u advokatskim kancelarijama – navela je Sarajlija.

Naglasila je kako je jedan od osumnjičenih, Esad Hrvačić, negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, uz tvrdnje da je sav svoj posao povjerio svom saradniku-pripravniku.

– Iz presretnutog razgovora proizilazi da su oni bili u konaktu i dogovarali posao, te da se ne radi o rivalima, već saradnicima. Hrvačić je svog saradnika nagovorio da preuzme njegov posao kako bi svu odgovornost prebacio na njega – ističe tužiteljica, dodajući kako se iz presretnutih razgovora moglo čuti i da Hrvačić svojim “strankama daje upute šta će govoriti u tužilaštvu”.

Tužiteljica Nevena Aličehajić kazala je kako je Samina Skopak ostvarivala utjecaj na svjedoke, instruirajući ih da tvrde kako ne poznaju kurire i da ne znaju ništa o potpisivanju dostavnica.

– Radi se o čvrsto organizovanoj grupi osumnjičenih, od koje su koristi imali svi ponaosob. Pri pretresima značajan broj spisa nije ni pronađen, pa postoji osnovana sumnja da su ih osumnjičeni uništili. Tužilaštvo smatra da postoje naročite okolnosti da bi osumnjičeni mogli ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo – rekla je Aličehajić.

Osumnjičenima se na teret stavljaju 104 krivično-pravne radnje.

– Tačno se znalo ko je bio zadužen za potpisivanje dostavnica, a i kuriri su znali za šta su bili zaduženi. Advokati su bili izuzetno uporni da ostvare nezakonitu uknjižbu prava vlasništva nad nekretninama – dodala je Aličehajić.

 

Četiri stranke

Tužiteljica Sarajlija istakla je kako su joj se u međuvremenu javile još četiri stranke koje žele da prijave nove nezakonite radnje protiv osumnjičenih.

– Ja ih još nisam salušala, ali i to će se uskoro desiti – rekla je Sarajlija.

Mirza Kovač, advokat Ismeta Hamzića, kao i ostali branitelji osumnjičenih, usprotivio se određivanju pritvora, te sudiji Jasenku Ružiću predložio da im odredi određene mjere zabrane.

– Čuli smo da Tužilaštvo u svom prijedlogu osumnjičenima stavlja na teret dostavljanje dostavnica. Advokat nije osoba koja ima bilo kakvog kontakta sa dostavnicama. Uz to, nije obavljeno ni grafološko vještačenje dostavnica. Moj klijent niti je krivotvorio dostavnicu, niti ih je dostavljao – ustvrdio je Kovač.

Napomenuo je kako još uvijek nije utvrđeno ko je potpisao sporne dostavnice.

– Ismet nikad nije uticao ni na jednog svjedoka – kazao je Kovač, koji je sudiji Ružiću dostavio medicinsku dokumentaciju za “svog teško oboljelog klijenta Ismeta”, te naveo da bi mu eventualno određivanje pritvora onemogućilo adekvatno liječenje.

Senad Bilić, advokat Esada Hrvačića, okomio se na Tužilaštvo KS, navodeći kako u toj pravosudnoj instituciji “ne poznaju dovoljno materiju”.

– Je li vi mislite da se može steći pravo na vlasništvo nad nekom nekretninom tako što se lažira dostavnica, sudija donese presudu i to je to? Pa, ispada da vi ne smijete s kolegom raditi jer ispadate član zločinačke organizacije – rekao je Bilić, gledajući u svoje kolege advokate, dodajući kako ni u jednoj od tačaka prijedloga Tužilaštva ne piše ko je oštećen.

Odluka o pritvoru za Hrvačića, Hamzića, Skopak, Pitu i Spahovića bit će naknadno saopćena.

IZVORAvaz.ba
PODIJELI