A1FOT3696

Berlin: suvozač mrtav, vozač kamiona uhićen

U Berlinu je jedan kamion uletio na božićni sajam. Navodi se da ima devetero mrtvih i više od 50 ozlijeđenih te da je najvjerojatnije riječ o terorističkom napadu, no te informacije nisu u potpunosti potvrđene.

3250

Tamni kamion s poljskim registracijskim oznakama je, prema navodima policije, oko 20 sati velikom brzinom uletio na božićni sajam u berlinskoj četvrti Charlottenburg, neposredno pored kolodvora Zoo. Kamion je, navodi se dalje, vozio oko 50 do 80 metara preko štandova sajma i posjetitelja. Devetero ljudi je, kako je potvrdila policija, ubijeno, a više od 50 ozlijeđeno, od kojih neki teško. Policija je također priopćila da su se u vozačkoj kabini kamiona nalazile dva muškarca. Muškarac koji je sjedio na suvozačkom sjedištu je mrtav, dok je vozač kamiona bio u bijegu te je uhićen, navodi se dalje. Kamion nosi poljske registracijske oznake.

Kancelarka Merkel zapanjena

Istrage u ovom slučaju je preuzeo glavni državni odvjetnik iz Karlsruhea, kako je putem Twittera izjavio njemački ministar pravosuđa Heiko Maas.

Činjenica da je generalno državno odvjetništvo preuzelo istrage ukazuje, prema procjenama medija, na to da bi se doista moglo raditi o terorističkom napadu. Prvi navodi berlinske policije da se najvjerojatnije radi o terorističkom činu nisu mogli biti u potpunosti potvrđeni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je iskazala zapanjenost zbog događaja u Berlinu. Njezin glasnogovornik Steffen Seibert je putem Twittera prenio: “Tugujemo zbog mrtvih i nadamo se da će se uspjeti pomoći brojnim ozlijeđenima.”

Dramatične scene

Seifert je također izjavio da je kancelarka Merkel u kontaktu s ministrom unutarnjih poslova Thomasom de Maizierom. Ministar de Maiziere je izjavio kako je u mislima kod obitelji žrtava te da je u “neposrednom kontaktu sa sigurnosnim službama u Berlinu” te da s njima „razmjenjuje informacije”, kao i da je ponudio svaku moguću pomoć koju može pružiti savezna policija. “Ovo što ovdje vidimo je dramatično”, komentirao je te događaje gradonačelnik Berlina Michael Müller. On je istovremeno ljude pozvao da ostanu pribrani i poručio da je situacija sada pod kontrolom.

Berlinska policija je za to vrijeme pozvala internetsku zajednicu da ne širi paniku i glasine, odnosno lažne vijesti. Putem Twittera je policija u Berlinu također pozvala da se zbog privatnosti žrtava i njihovih obitelji ne šire video-snimke s trga na kojem se održavao božićni sajam na koji je velikom brzinom uletio kamion.

PODIJELI